U bent hier: >> Vandaag in het ND: Nieuwe zending

Vandaag in het ND: Nieuwe zending

‘Slechts een ‘schrikbarend klein deel’ van de zendelingen gaat naar onbereikte gebieden’ (ND 24 augustus). Dit nieuws mist een belangrijk element, vindt Marike Blok (dit jaar als trainer verbonden aan onze Internationale Cursus). Lees hier haar bijdrage die vandaag in het ND staat.

Gert Noort (Nederlandse Zendingsraad) en Arco de Leede (Interserve) trekken aan de bel. Goed dat ze dit signaleren, maar de discussie lijkt volledig voorbij te gaan aan het feit dat steeds meer Afrikaanse en Aziatische kerken zendelingen uitsturen naar plekken waar het voor een Westerse zendeling / missiewerker onmogelijk is om te werken. Denk dan aan veiligheid, maar ook aan taal en cultuur. Zo zenden Indiase kerken evangelisten naar Bhutan en werken er Nigeriaanse christenen in Boko Haram-gebied.

Ik onmoette deze zomer de Congolese Patricia (niet haar echte naam) en sprak over haar werk in de islamitische Republiek Mauritanië. Ze is door een Congolese kerk uitgezonden als zendeling. In Mauritanië is ieder kind dat geboren wordt automatisch moslim, de sharia geldt als grondwet en het is dan ook streng verboden christelijke activiteiten te ontplooien. Leven in Mauritanië is zwaar, het vraagt grote offers, ook van Patricia en haar gezin. Ze heeft vooral hart voor de vele kinderen die geboren worden uit incest of uit een relatie tussen een baas en zijn slavin. Deze kinderen bestaan officieel niet. Met een kleine organisatie probeert ze deze kinderen te helpen. Ze moet goed nadenken over hoe ze haar werk aanpakt. Opgepakt worden met christelijke literatuur kan al leiden tot straf, dus ze kent veel Bijbelgedeelten uit haar hoofd en vertelt het evangelie aan de hand van platen. Samen met een klein groepje christenen komen ze in het geheim samen bij iemand thuis. Dat betekent altijd opletten tijdens het zingen en bidden, want de buren mogen het niet horen: ‘En dan zeggen we tegen elkaar, al zingen we maar zachtjes, God hoort ons wel!’

Patricia is een sprekend voorbeeld van een zendeling anno 2017. In een land waar westerse zendelingen niet binnenkomen en veel te veel zouden opvallen, doet zij, behoedzaam en volhardend, haar werk.