Egypte

Egypte is een Arabisch land met een oppervlakte van ongeveer 1 miljoen km². Het heeft een rijke historie en was één van de eerste beschavingen. De meeste inwoners leven in de buurt van de Nijl, de levensader van Egypte. Caïro, de hoofdstad van Egypte, is gebouwd aan de oevers van de Nijl. De Islam is de staatsgodsdienst en de meeste Egyptenaren zijn dus ook moslim. In dit land steunt Verre Naasten de Church of St Michael and All Angels.

Church of St Michael and All Angels

Sinds eind 2014 steunt Verre Naasten het werk voor Sudanese vluchtelingen in Egypte. De Church of St Michael and All Angels (SMAA) in Caïro zet zich in voor deze vluchtelingen.

De vluchtelingen zijn van Sudan naar Egypte gegaan om te ontsnappen aan het geweld van de burgeroorlog in Sudan. Wanneer deze mensen in Caïro aankomen hebben ze het erg moeilijk. Ze krijgen amper banen en als ze al een baan krijgen, verdienen ze daar nauwelijks geld mee. Hierdoor zijn deze mensen genoodzaakt om goedkoop te huren in een wijk, die is gebouwd op voormalig militair terrein. Dit terrein werd verkocht aan wat zakenlui en oud-militairen. Zij proberen te verdienen aan de vluchtelingen. Ze lieten zo goedkoop mogelijke appartementen bouwen, zonder daarbij aan de leefkwaliteit van de toekomstige bewoners te denken. De vluchtelingen trekken massaal naar deze wijk omdat daar de huurprijzen voor hen te betalen zijn.  De Church of St Michael and All Angels heeft daar een wijkcentrum geopend om iets voor deze mensen te kunnen betekenen.

Ze hebben diverse activiteiten en programma’s op touw gezet om  deze vluchtelingen te helpen. De motivatie erachter is dat deze kerk verdwaalde schapen terug wil brengen naar God en de kerk. Ze willen graag dat de vluchtelingen in het voetspoor van Jezus gaan wandelen en daardoor gaan zorgen voor elkaar en anderen. Ze willen ook zelf zorgen voor de mensen om hen heen. Regulier onderwijs voor hun kinderen was een grote wens van de Sudanese vluchtelingen. De kerk heeft daarom van verschillende kanten steun gezocht en een school opgezet, zodat ook deze kinderen weer naar school kunnen gaan.  De bestaande Egyptische scholen willen de kinderen namelijk niet aannemen omdat ze vaak ver achterlopen vanwege slecht onderwijs in de oorlogstijd.  Eén van de ouders, na  de eerste maanden onderwijs aan zijn tweeling in de tweede klas: “Ik verwacht hier wat van. Lewis en Loris leren weer lezen en schrijven, dat geeft hoop voor de toekomst”.


Jouw gift voor dit project is zeer welkom! Gebruik hiervoor onderstaand formulier. Alvast bedankt!

Je gift via Ideal wordt afgehandeld via een externe betaal-partner
(Stichting Derdengelden Buckaroo inzake Verre Naasten)