Deel het vuur van Pinksteren!
Alaa Alnoueimi

Alaa Alnoueimi

Missionair muzikant

Alaa Alnoueimi (55) is missionair muzikant en speelt in Arabischtalige kerkdiensten en samenkomsten door heel Nederland. Zo wordt hij onder meer ingeschakeld door het christelijke ontmoetingscentrum Het Kruispunt in Rotterdam-Kralingen, dat zich richt op het brengen van het Evangelie onder moslims. Verre Naasten maakt het muzikale mission-werk van Alaa (en zijn vrouw Meryem) mede mogelijk.

‘Ik wil niets liever dan mijn muziek voor God gebruiken!’

“Muziek is een cadeau van God. Mijn talent ook. Ik wil niets liever dan dit voor Hem gebruiken.” Missionair muzikant Alaa Alnoueimi (55) speelt in Arabischtalige kerkdiensten en samenkomsten door heel Nederland.

“Het is heel bijzonder om te zien hoe muziek mensen raakt. Ik hoor vaak van aanwezigen dat ze het erg mooi vinden en soms zelfs tot tranen toe geroerd zijn. Ik speel keyboard en ik zing. Mijn vrouw Meryem zingt meestal ook mee. En mijn dochter Sara van 17 jaar ook als het lukt, maar niet altijd want zij is druk met school. Onze muziek is een mix van Arabische christelijke liederen en westerse christelijke liederen zoals Opwekking en Psalmen, maar dan wel in het Arabisch. Mijn persoonlijke lievelingslied is een Arabisch lied. Als je het in het Nederlands zou vertalen heet het ‘Tussen Uw handen’, het gaat erover dat ik mezelf in Jezus’ handen leg.

Het hele land door

We leveren een muzikale bijdrage aan Arabischtalige diensten en samenkomsten door het hele land. Zo spelen we bijvoorbeeld elke dinsdag in Rotterdam bij een bijbelstudiebijeenkomst van het Kruispunt waar veel mensen met een moslim-achtergrond komen. Ook spelen we elke week in Krimpen aan den IJssel en om de 14 dagen in Gouda bij een samenkomst. Verder leveren we muzikale bijdragen in Eindhoven, Utrecht, Amersfoort en Den Haag. Niet al het werk is betaald, maar een deel wel. Dat is heel fijn, want zo kan mijn muziek ook mijn werk zijn.

Op zoek

Voordat mijn vrouw, drie kinderen en ik naar Nederland kwamen, in 2015, woonden we met ons gezin in Syrië. Ik kom ook uit Syrië, mijn vrouw komt uit Marokko. Ik werkte als professioneel muzikant grotendeels in Dubai. Daar speelde ik in hotels met een band. Bijvoorbeeld in hotel-restaurants waar mensen wat aan het eten en drinken waren en van hun vrije tijd of vakantie genoten.

In Dubai ben ik zo’n 15 jaar geleden tot geloof gekomen en eenmaal in Nederland groeide mijn geloof en ben ik ook gedoopt. Ik ben geboren en opgegroeid als moslim. Mijn hele familie was moslim en zij zijn dat allemaal nu nog steeds. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer moeite ik kreeg met de vele tegenstellingen in de islam. Ik twijfelde of het wel klopte en of alles wat ik had geleerd en geloofde wel juist was. Ik wist zeker dat er een God bestond, maar ik kon geen moslim meer zijn, ik wist dat het niet klopte. Dus ging ik op zoek. Ik onderzocht verschillende religies. Zo ook het christendom. Hoe meer ik hierover leerde en hoorde, hoe meer ik me realiseerde dat dit het was. Hier was ik naar op zoek geweest, ik had het gevonden. In Nederland ben ik gedoopt en besefte ik dat ik mijn muziek voor God wil gebruiken. Ik wil mijn talent inzetten voor Hem en niet meer alleen muziek maken voor amusement. Ik ben zo dankbaar dat ik nu tot Zijn eer als muzikant mag werken, in kerken en op plekken waar Hij is.”

Nederland

Alaa kwam in januari 2015 naar Nederland, zijn drie kinderen (Rami, Reda en Sara) kwamen in oktober dat jaar. Alaa’s vrouw Meryem (55) voegde zich ongeveer een maand later bij hen, vanwege problemen bij de Libanese grens. Meryem: “Eenmaal in Nederland merkte ik dat mijn man echt christen was geworden en mijn kinderen ook. Dat vond ik erg moeilijk. Mijn man sprak veel met mij over de tegenstellingen in de islam. Daar wilde ik eerst niets van weten, als moslim heb ik geleerd dat het niet goed is om kritisch naar de islam te kijken je te verdiepen in tegenstellingen. Dat wilde ik dus ook niet doen. Maar door de gesprekken met Alaa begon ik te begrijpen wat hij bedoelde en groeide ook mijn verlangen om Jezus te leren kennen.”Meryem vervolgt: “Wie God voor mij is? Hij is mijn alles, mijn hele leven.” Alaa: “God is de enige. Ik ervaar Hem de ene keer sterker dan de andere keer. Dat heeft ook te maken met de omstandigheden, met wat je doet. Maar ik voel elke dag dat Hij met mij is. Hij is er altijd.”

Geloof delen

Alaa: “Ik deel mijn geloof vooral door mijn muziek. Door over God te zingen en Hem te eren, horen anderen over Hem. In een Arabische missionaire samenkomst is het zingen van de liederen, het bidden en het uitnodigen van de aanwezigen om God te aanbidden met elkaar verweven. God gebruikt mijn vrouw Meryem en mij om hieraan een passende, muzikale bijdrage te leveren. Ik werk namens de organisatie Evangelie & Moslims en wordt daarbij deels ondersteund door Verre Naasten. Ik hoor vaak van mensen dat ze geraakt en ontroerd zijn door onze muziek. Prachtig dat God zo werkt.”

Sinds vorig jaar ondersteunt Verre Naasten verschillende missionaire- en kerkplantingsprojecten ín Nederland. Daar kiezen we bewust voor, vanuit onze missie: geloof delen wereldwijd, dus óók in Nederland! Immers, ook in eigen land kennen veel mensen Jezus niet (meer) als hun Verlosser. Op dat feit willen we als Verre Naasten reageren. Bovendien is het onze overtuiging, dat het contact met zoekers, bekeerlingen en andere culturen ons én onze kerken ten positieve verandert! Wilt u bijdragen aan het belangrijke mission-werk in eigen land? Geef uw gift via de onderstaande buttons!