‘Dit is alweer onze vijfde Ride on Education!’

Ride on Education“Zes jaar geleden zagen we een oproep in het blad Naast, om mee te fietsen met The Ride on Education. Het sponsordoel -het ondersteunen van onderwijs in ontwikkelingslanden- sprak ons erg aan! Vanaf dat jaar hebben we 4 keer meegedaan met The Ride on Education, met wisselende groepen. We deden mee met de rides naar Denemarken, Frankrijk, Duitsland en België. En dit jaar dus naar Parijs; onze vijfde tocht!” Aan het woord zijn Krin en Japke de Kraker. Ze fietsen de komende week 600 km voor het Thusano Fund in Zuid-Afrika, een studiebeurzenproject dat door Zuid-Afrika Mission en Verre Naasten wordt ondersteund.

Onderwijsprojecten

Komende zaterdag gaat om 10:00 uur de zevende editie van The Ride on Education van start. Ruim twintig sportievelingen doen dit jaar mee. Al fietsend halen de rijders geld op voor verschillende onderwijsprojecten wereldwijd. Waaronder dus één project van Verre Naasten, in Zuid-Afrika. Negen deelnemers fietsen voor dit specifieke project, de andere rijders laten zich sponsoren voor andere onderwijsprojecten.

Verre en nabije naasten

Krin en Japke wonen in Goutum, een klein dorpje dat zo ongeveer vastgegroeid zit aan Leeuwarden. “En dat geldt voor onszelf ook ongeveer”, zeggen ze. “We wonen al 30 jaar hier. En intussen zijn we samen bijna 140 jaar oud.” Op leeftijd dus, zoals dat heet. “Maar we worden nog steeds enthousiast wanneer we mogelijkheden zien om mensen in achterstandsituaties te ondersteunen en stimuleren”, vertelt het tweetal. “We hebben 4 jaar in Suriname gewoond en kwamen daarna via Enschede en Harden berg in Leeuwarden terecht. Overal kwamen we mensen tegen uit andere landen en culturen; mensen die hoofdzakelijk gastvrij en vriendelijk waren. Dat heeft ons altijd aangesproken. God was het die mensen op onze weg plaatste: verre en nabije naasten.”

Alle beetjes helpen

De tocht naar Parijs kan nog best pittig worden, denken de De Krakers. “We hadden als einddoel de Notre Dame, maar vanwege de grote brand die daar onlangs woedde, kunnen we die niet bezoeken. Dan maar de Eiffeltoren!” Of het fietsen door zo’n stad als Parijs gaat lukken, wordt spannend. “Ook de bossen waar we doorheen moeten -met een plaag van processierupsen- zijn niet aanlokkelijk. Maar we hopen en bidden dat we heelhuids aankomen. Gelukkig kunnen we terug naar huis gedeeltelijk met de trein.”

Samen met onze medefietsers -een mooie groep- hopen we voor verschillende doelen  een flink bedrag op te halen. Hopelijk zo’n 400 tot 500 euro per persoon. Daar gaan we écht voor. Als mensen ons nog willen sponsoren, dan kan dat! Als mensen ons bijvoorbeeld met 10 cent per kilometer steunen, dan levert dat een mooi bedrag op. Maar 1 cent per kilometer mag natuurlijk ook. Of een vrij bedrag. Alle beetjes helpen!”

QR-code Krin en JapkeThusano Fund

“Het doel waarvoor wij dit jaar fietsen is het Thusano Fund van Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten. We hebben zelf de mensen gesproken die door dit fonds worden ondersteund. Onder anderen een jongen uit Shoshanguve, die zijn vader heeft verloren en dankzij het fonds toch Medicijnen kan studeren in Pretoria. Maar ook zogeheten ‘arme blanken’, die nu toch voor verpleegster of leerkracht kunnen studeren. Een goede kant hieraan is, dat de studenten proberen om het geleende geld later terug te betalen, zodat anderen ook weer van een beurs gebruik kunnen maken!”

Wil jij de fietstocht van Krin en Japke sponsoren? Gebruik dan de onderstaande buttons, of de QR-code (hiernaast) voor een Tikkie!