Deel het vuur van Pinksteren!
Anthony Gaspar Daniel

Anthony Gaspar Daniel

Directeur en initiatiefnemer van Be The Light Television in Zwartsluis

Anthony vluchtte vanuit Pakistan naar Nederland, omdat het daar voor hem als christen niet langer veilig was. Eenmaal in Nederland, besloot hij zijn christelijke landgenoten te bemoedigen via een tv-station. Be The Light TV is te ontvangen via de kabel in Oost-Pakistan, maar ook via de website van Be The Light TV. Intussen trekken de programma’s die Anthony maakt duizenden kijkers per keer vanuit de hele wereld, ook vanuit Nederland. Verre Naasten maakt de uitzendingen van het tv-station mede mogelijk.

‘Je kunt online enorme groepen mensen bereiken!’

“Pakistan -maar ook de rest van de wereld- bereiken met Gods liefde: dat is onze missie. Dat doen we via missionaire televisieprogramma’s, die we opnemen in onze studio in Zwartsluis. De eerste uitzending was in augustus 2017. Binnen drie maanden hadden we al meer dan twintigduizend kijkers! En ons bereik blijft groeien. We hebben veel kijkers in Pakistan, maar ook in Nederland en tal van andere landen!

Ondersteunen en bemoedigen

Zo’n negen jaar geleden vluchtte ik met mijn gezin uit Pakistan. Niet iedereen weet dat, maar Pakistan is een voornamelijk islamitisch land waar je het als christen erg moeilijk hebt. Ik was mensenrechtenactivist, maar na een aantal vreselijke gebeurtenissen waarbij ik collega’s en goede vrienden verloor, besloot ik te vluchten. In Nederland kostte het veel tijd om alle ervaringen te verwerken en hier een beetje mijn plek te vinden. Maar na verloop van tijd kwam het vuur om iets te doen tegen de onderdrukking van christenen in Pakistan. Zo ontstond het idee van Be The Light TV. We maken programma’s in het Engels en het Urdu, de officiële taal in Pakistan. Via onze programma’s wil ik de Pakistaanse christenen ondersteunen en bemoedigen.

Monddood gemaakt

Onze zender richt zich allereerst op West-Pakistan, een regio waar christenen volledig monddood gemaakt worden. Sowieso is er in Pakistan steeds minder ruimte voor christenen. We hebben het geluk dat Oost-Pakistan gematigder is. Daar kunnen we een deel van onze programma’s via kabel-tv uitzenden. Dat ervaar ik echt als een zegen! De overige uitzendingen zijn te bekijken via onze website en deels op Youtube. Dat is het mooie van deze tijd: je kunt enórme groepen mensen online bereiken! Met als geweldige bijkomstigheid, dat we ons niet specifiek op één doelgroep hoeven richten. Als je internet hebt en het Engels beheerst, kun je onze uitzendingen volgen.

Ook in Nederland

Onze kijkers zitten deels in Pakistan, maar ook daarbuiten. Zo is er een groep van pakweg 1000-1500 Pakistaanse gezinnen in Nederland. Een deel van hen kijkt. Ook in landen als Engeland en Canada zit een grote Pakistaanse community. Onlangs kreeg ik mooie berichten uit Saoedi-Arabië, Bangladesh en Dubai, van mensen die daar keken. En van een groep Surinamers in Zwolle. Kortom, ze zitten overal. Een deel is christen, maar er kijken ook veel moslims. Dat is een groep die wij specifiek proberen aan te spreken. En uit onze ervaring blijkt dat dat lukt! Ik vóél bij wijze van spreken dat de grond in Pakistan gereed is om te zaaien. De islamitische wetgeving is er nu zo strict, dat zelfs moslims gaan openstaan voor de boodschap van Jezus. Het is heel bijzonder om dat te ervaren!

Ik zie het als een groot wonder dat we zoveel succes hebben met Be The Light TV. In het begin staken we alles wat we hadden erin, zelfs de kinderbijslag. Ons eerste salaris ging volledig naar het tv-station. De eerste uitzending trok direct meer dan tweeduizend kijkers! En tot op de dag van vandaag krijgen we tal van reacties op de uitzendingen. Mensen van over de hele wereld -ook veel moslims- bedanken ons voor de programma’s of stellen vragen. Daar zitten ook hoog opgeleide mensen bij. De CEO van een groot bedrijf, bijvoorbeeld. En een rechter van het Pakistaanse hooggerechtshof. Zulke mensen mailen mij dan, met de vraag of ik ze een Bijbel kan sturen.

Boodschap van Jezus verspreiden

Al onze programma’s zijn ondergeschikt aan één doel: de boodschap van Jezus verspreiden. Ook geven we vervolgde christenen een stem. Bij ons krijgen ze de mogelijkheid vrijuit te praten; in hun eigen land kan dat vaak niet. Toch leidt dit ook tot tegenstand. Bijna iedere week ontvang ik wel bedreigingen via e-mail. Ook wordt onze website regelmatig gehackt – allemaal pogingen om ons werk te saboteren. Toch geef ik niet op, want ik heb de droom om ooit te kunnen terugkeren naar Pakistan. Dat zou mooi zijn. En ik denk écht dat dat kan, omdat ik ervan overtuigd ben dat er de komende jaren in Pakistan iets gaat veranderen!”

Sinds vorig jaar ondersteunt Verre Naasten verschillende missionaire- en kerkplantingsprojecten ín Nederland. Daar kiezen we bewust voor, vanuit onze missie: geloof delen wereldwijd, dus óók in Nederland! Immers, ook in eigen land kennen veel mensen Jezus niet (meer) als hun Verlosser. Op dat feit willen we als Verre Naasten reageren. Bovendien is het onze overtuiging, dat het contact met zoekers, bekeerlingen en andere culturen ons én onze kerken ten positieve verandert! Wilt u bijdragen aan het belangrijke mission-werk in eigen land? Geef uw gift via de onderstaande buttons!