Help mee: ‘back-to-school’ noodhulp op Sri Lanka

Je huis, je dorp, je akker vol oogst (en dus inkomen) en de meeste wegen en straten in de omgeving; allemaal weggespoeld en vernield door hevige regenval en overstromingen. Dat overkwam meer dan 45.000 mensen in Sri Lanka in november en december. Samen met christelijke hulpverleningsorganisatie LEADS wil Verre Naasten hulp bieden, in het bijzonder aan schoolgaande kinderen in deze regio.

Moesson
Duizenden families in het noorden van Sri Lanka verloren in de laatste weken van 2018 alles wat ze hadden. Door de enorme regenval aan het begin van de moesson (het regenseizoen) steeg het water zó hard dat geen dam of stuwmeer het aan kon. De overstroming verwoestte hele dorpen. Veel mensen in deze arme regio raakten alles kwijt en hebben weinig tot geen spaargeld of middelen om hun levens weer op te bouwen.

Evacuatie
Gelukkig konden inwoners in overstroomde gebieden tijdig evacueren. Zij zijn opgevangen in schoolgebouwen die vanwege de vakantie gesloten waren. Onze samenwerkingspartner LEADS voorzag samen met de overheid en hulpverleningsorganisaties zoals het Rode Kruis in de eerste levensbehoeften. LEADS (Lanka Evangelical Alliance Development Society), is een christelijke Sri Lankaanse organisatie die kwetsbare kinderen helpt.

De scholen zijn weer begonnen
Begin januari was de schoolvakantie voorbij en zijn ook in deze regio, net als bij ons, de scholen weer geopend. De kinderen kunnen weer les krijgen en – ondanks alles wat er gebeurd is – voor een deel weer hun gewone leven leiden. Alleen veel leerlingen uit getroffen gezinnen hebben geen schoolspullen meer. De overheid voorziet in schoolkleding (uniform en schoenen), maar ouders moeten zelf nieuwe schoolspullen aanschaffen. Dit is een enorme financiële uitdaging voor veel vaders en moeders die alles kwijt zijn… Daarom biedt LEADS hulp! Zij geven leerlingen uit zwaar getroffen gezinnen ‘Back to school’-pakketten. In zo’n pakket zit: een schooltas, etui met inhoud, boeken en schriften, waterfles, lunchbox en een bon waarmee kinderen in lokale winkels onderkleding kunnen halen. Kortom: alles wat ze nodig hebben om weer naar school te gaan en hun leven op te pakken!

Help mee: 18 euro voor 1 Back to school-pakket!
Verre Naasten steunt LEADS met deze ‘Back to school’-pakketten. Voor 18 euro geeft u 1 kind een pakket. Helpt u mee? Maak uw gift over via onze site (Ideal) of via NL31 INGB 0000 363600 t.n.v. Verre Naasten, o.v.v. Noodhulp Sri Lanka.

Namens de kinderen op Sri Lanka: bedankt!