Benin

Benin is een straatarm land in de regio West-Afrika. 40% van de inwoners is christen, maar de voodooreligie houdt de mensen nog steeds in haar greep. Een behoorlijk uitdagende context voor de jonge kerk in Benin; de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB). Maar de kerk is gedreven en gaat voor groei! West-Afrika Mission | Verre Naasten ondersteunt hen daarbij. 

Eglise Réformée Confessante au Bénin 

De Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB) is op een bijzondere manier ontstaanEind jaren zeventig zond de Zuid-Afrikaanse radio Franstalige evangelisatieprogramma’s uitVeel mensen uit Benin luisterden ook naar dit programma en zij bestelden Bijbelstudiemateriaal. Dit viel op bij een dominee in Benin, die in het dagelijks leven ook postbode was. Hij ontdekte dat mensen dezelfde pakketjes met boeken ontvingen. Zo kwam deze groep met elkaar in contact en dit leidde in 1986 uiteindelijk tot de oprichting van de ERCB.

In de stad Djakotomey in het zuidwesten van Benin is een tweede gemeente gesticht door Bertin, één van de nieuwe dominees in het gebied Mono Couffo. Er was in Djakotomey al een kerk van de Eglise Réformée Confessante au Bénin (ERCB), maar het is een vrij uitgestrekte plaats en er was behoefte aan een kerk in een ander deel van de stad. 

Groei

Sinds het ruim 30jarige bestaan van de ERCB, heeft ze een mooie groei doorgemaaktOp dit moment is er een gemeente in de havenstad Cotonou, en op het platteland van de provincie Mono-Couffo bevinden zich dertien gemeenten-in-wording. Vanaf 1992 ondersteunt Verre Naasten de ERCB. In het verleden zijn er verschillende opbouwwerkers en predikanten uitgezonden naar Benin. In 2013 gaf de kerk aan dat ze graag zelfstandiger verder wilden. Dat wil zeggen: zonder de hulp van uitgezondenen.  

Op dit moment geeft West-Afrika Mission | Verre Naasten de ERCB financiële steun (die geleidelijk wordt afgebouwd), maar is er ook ondersteuning via training van ambtsdragers en kerkelijk werkers. De training wordt gegeven door de enige predikant van het kerkverband, dominee Theophile Djodjouwin, en door bezoekende trainers uit Nederland (bijvoorbeeld dominee Gerrit den Broeder) en Congo (dominee Jacques Mputu).