Corona in Centraal-Afrika

Onze levens zijn afgelopen maanden flink op de schop gegaan. Niet alleen werken we massaal vanuit huis, ook het kerkelijk leven in fysieke zin is stilgelegd. Dat geldt ook voor onze partners in Centraal-Afrika. Een beknopte update vanuit de landen van onze partners.

Stilte voor de storm

Op dit moment heerst in Afrika het gevoel van stilte voor de storm. Het aantal gerapporteerde corona-besmettingen lijkt nog laag, maar daar is geen eenduidige verklaring voor. Wel horen we bij onze partners onzekerheid over hoe dit verder zal gaan. Met name mensen zonder (groot) sociaal netwerk hebben het zwaar.

Congo:

Vooral de hoofdstad Kinshasa is getroffen. Er zijn op dit moment (23 april) officieel 22 doden gemeld. De meest getroffen wijken zijn afgesloten van de buitenwereld. Verder is iedereen zoveel mogelijk thuis. Veel politie-/militair optreden is er nog niet, onder meer omdat dit bij de ebola-uitbraak averechts heeft gewerkt. Congo heeft te maken met corona naast ebola, cholera, mazelen en andere (politieke) problemen.

Centraal-Afrikaanse Republiek:

In dit land is een enkele corona-besmetting geconstateerd maar de testcapaciteit is laag. Het risico van verspreiding is echter groot.

Kameroen:

Veel mensen kiezen voor praktische oplossingen zoals kerkdiensten in kleine groepen. Men blijft zoveel mogelijk thuis. Dat is echter wel lastig wanneer mensen geen eten of inkomen hebben.

Oeganda:

De lockdown is in ieder geval verlengd tot 5 mei. Mensen mogen alleen lopend of per fiets de weg op voor noodzakelijke activiteiten. Er is veel politie en er zijn veel militairen op de weg. In Kampala is ook een spertijd van kracht van 19.00-06.30u omdat er een paar incidenten van plunderingen zijn geweest.