Liveblog: onze verre naasten en het coronavirus

Ook het mission-werk van Verre Naasten wordt beïnvloed door het coronavirus. Onze samenwerkingspartners over de hele wereld – kerken en christelijke organisaties – merken steeds meer de impact ervan op hun werk. Samen met hen blijven we ons zoveel mogelijk inzetten om het geloof delen, in woorden én daden. Juist nu! Want naast alle uitdagingen waar ze normaal voor staan, vraagt het coronavirus ook bij hen extra aanpassingsvermogen en alertheid. Daarom willen we er voor hen zijn.

Berichten en updates

Gelukkig staan we er niet alleen voor. Allereerst weten we ons met elkaar verbonden in Christus, en leven we wereldwijd onder de zorg van onze hemelse Vader. Ook weten we ons gesteund door onze trouwe achterban, door hun gebed en giften. Tegelijkertijd doen we samen al het mogelijke om verdere verspreiding te voorkomen.

Op deze pagina leest u steeds de actuele ontwikkelingen binnen ons werk. En berichten en updates van partners uit de verschillende landen waar we projecten ondersteunen, want we weten ons wereldwijd verbonden.

 

Update: 28 maart

Oeganda
Vorig weekend was Verre Naasten-medewerker Henk Prins nog in Oeganda, voor een werkbezoek aan de PCU (Presbyterian Church of Uganda). In Oeganda grijpt het coronavirus intussen ook om zich heen. Vorige week woensdag besloot de president om grootschalige bijeenkomsten – ook kerkdiensten – te verbieden. De vrijdag erna gingen ook de scholen dicht. Vanwege de maatregelen kon Henk afgelopen zondag niet naar de kerk in Kijjansi, een wijk van Kampala. In plaats daarvan maakte hij een ‘home fellowship’ mee. Hoe dat ging, vertelt hij in onze vlog van vandaag:

Henk bezoekt een 'home fellowship' in Oeganda

CORONA IN OEGANDA | Morgen is het weer zondag. Het is dan de derde zondag op rij dat de meeste Nederlandse kerken geen diensten houden. Wél zoeken kerken naar andere manieren om invulling te geven aan de zondag. Er zijn allerlei online kerkdiensten te bekijken; ook komen kleine groepjes mensen bij elkaar voor 'huiskerkdiensten'.Onze collega Henk Prins kwam de afgelopen week terug uit Oeganda. Daar grijpt het coronavirus intussen ook om zich heen. Dat deed president Yoweri Museveni vorige week woensdag besluiten om grootschalige bijeenkomsten – ook kerkdiensten, dus – te verbieden. Vorige week vrijdag gingen bovendien alle scholen dicht. Henk was van plan om die zondag een kerkdienst in Kijjansi bij te wonen, maar dat ging niet door. In plaats daarvan maakte hij een 'home fellowship' mee. Een huiskerkdienst. Hoe dat ging, vertelt hij in onze vlog van vandaag.Wil je meer lezen over hoe onze partners wereldwijd omgaan met de corona-uitbraak? Volg dan ons liveblog op: https://verrenaasten.nl/coronavirus

Geplaatst door Verre Naasten op Vrijdag 27 maart 2020

 

Zuid-Afrika
Gister meldden we al dat in Zuid-Afrika een lockdown geldt, die tenminste 21 dagen gaat duren. Een ongelukkige timing voor evangelist George Mnisi en z’n vrouw Portia. Zij vierden gister namelijk dat ze 16 jaar getrouwd zijn. Dat is, ondanks de omstandigheden, een felicitatie waard. Bid je mee dat een massale corona-uitbraak Zuid-Afrika bespaard mag blijven? Bid ook voor George en Portia, dat ze ondanks de lockdown manieren mogen blijven vinden om mensen te bemoedigen en het evangelie van Jezus Christus te verspreiden.

Today marks 16 years of marriage and counting. And we are still by God's grace!

Geplaatst door George Funani Mnisi op Vrijdag 27 maart 2020

 

Update: 27 maart

Indonesië
Ook in Indonesië geldt ‘social distancing’ als de nieuwe norm. Om dat te onderstrepen, voerden de leerlingen van de christelijke Aletheia-basisschool in Jember (onderdeel van het GKT-kerkverband) actie:

 

India
Gisteren vertelde Robert Kumar van de ziekenhuiskoepel EHA over de situatie in India. Vandaag stuurde hij onderstaand bericht door. Daarin wordt verwezen naar een brief aan minister-president Narendra Modi, waarin de Christian Coalition for Health 1.000 christelijke ziekenhuizen (= 60.000 bedden) beschikbaar stelt voor de corona-pandemie. Ook dr. Sunil Gokavi , directeur van EHA, is één van de ondertekenaars van dit hoopvolle initiatief.

 

Zuid-Afrika
Sinds vannacht is Zuid-Afrika voor 21 dagen in lockdown. Onze samenwerkingspartner Khothatsong probeert -met de nodige veiligheidsmaatregelen- de thuiszorg door te laten gaan. Bid je mee voor de medewerkers?

Vanwege het coronavirus is ook Zuid-Afrika sinds vannacht in lockdown. Via de SALT Alliance, waarvan veel betrokken…

Geplaatst door Zuid-Afrika Mission op Vrijdag 27 maart 2020

 

Sri Lanka
In Sri Lanka is onze samenwerkingspartner LEADS gisteren begonnen met het uitdelen van pakketten met houdbaar voedsel aan 50 gezinnen die getroffen zijn door de coronacrisis. Het gaat om families die hun bedrijfjes en werkzaamheden zagen stilvallen door de quarantainemaatregelen in het land en een ingestelde avondklok, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. LEADS is een hulpverleningsorganisatie die zich primair richt op het bieden van opvang, therapie en beginnend herstel van kinderen die getraumatiseerd zijn door misbruik of mishandeling. Ook bij andere gebeurtenissen of ontwikkelingen die de Sri Lankaanse samenleving raken, met name op gezinsniveau, kijkt LEADS of ze een rol van betekenis kan spelen.

LEADS Sri Lanka successfully distributed packs of dry rations to 50 families in dire need in the Ratnapura area,…

Geplaatst door LEADS Sri Lanka op Vrijdag 27 maart 2020

 

Update: 26 maart

# Robert Kumar van onze Indiase samenwerkingspartner EHA praat ons in bijgaande video-update bij over de huidige situatie in India:

CORONA IN INDIA | Vanuit Verre Naasten weten we ons verbonden met 'verre naasten' over de hele wereld. Van verschillende partners krijgen we verontrustende berichten over de impact van het coronavirus op het mission-werk dat ze doen. De komende weken proberen we hen aan het woord te laten: hoe is de actuele situatie in hun land en hoe proberen zij – in de context waarbinnen zij leven, wonen en werken – het geloof te delen, in woorden en werken. Vandaag Robert Kumar, hoofd van de Community Health-programma's van de Indiase ziekenhuisorganisatie EHA-Emmanuel Hospital Association,INDIA. Bid je mee?

Geplaatst door Verre Naasten op Donderdag 26 maart 2020

 

# Missie VONK, het jaarlijkse outdoor sponsor-event van Verre Naasten, gaat dit jaar niet door. Missie VONK zou plaatsvinden in de nacht van 5 op 6 juni 2020, maar door de verscherpte maatregelen die het kabinet deze week afkondigde – ook wat betreft evenementen – hebben wij besloten om deze editie van Missie VONK niet te annuleren, maar door te schuiven naar volgend jaar. Het event moet DV gaan plaatsvinden in de nacht van 28 op 29 mei 2021, bij leven en welzijn. Klik hier om verder te lezen.

# Vanochtend is de familie Kooijmans (Marcel en Mintje en hun kinderen) aangekomen op Schiphol. Hun repatriëring vanuit Papoea stond al gepland, maar is vanwege de coronacrisis vervroegd. Bid je mee dat ze hun draai weer mogen vinden in Nederland? En een zegen op het werk dat ze op Papoea mochten doen.

 

Update: 25 maart

# De geplande mission-dienst XXL op donderdag 21 mei in Assen (Hemelvaartsdag) gaat niet door. We stellen de organisatie daarvan een jaar uit, naar donderdag 13 mei 2021.

# Maandagnacht konden ds. Linus en Trees van ‘t Foort vertrekken uit Zuid-Afrika, gistermiddag zijn ze in Nederland aangekomen. Linus werkte als ondersteuner voor de zendelingen op de Kaapse Vlakte. Vanwege zijn emeritaat nam hij zondag 16 februari afscheid in Bellville/Kaapstad, ruim voor de coronacrisis die zich inmiddels ook uitbreidt in Zuid-Afrika.

# Van verschillende partners krijgen we updates en berichten door over hun situatie. En hoe zij omgaan met de uitbraak van het coronavirus in hun land. Via deze liveblog zullen we deze berichten regelmatig doorgeven:

Zuid-Afrika
Vanaf donderdag – drie weken na de eerste corona-besmetting – gaat het land voor 21 dagen in lock-down om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De overheid zal hierin ondersteund worden door het leger. Aidskliniek Nakekela deelde vanochtend onderstaande uitleg en aanwijzingen, met verwijzingen naar 3 Bijbelteksten. Want, zo schrijven ze, ‘God is nog steeds God en ‘in control’ over de hele wereld. Hij kan ons land genezen. Laten we bidden dat Hij ons land geneest. Want Hij geneest wie gebroken zijn en verzorgt hun diepe wonden (Psalm 147:3).’

CORONA VIRUS Let us as a nation take basic protective measures against Corona virus: 1. Wash your hands…

Geplaatst door Nakekela Christian Community Centre Association op Woensdag 25 maart 2020

 

Sri Lanka
Ook Sri Lanka is al enkele dagen dicht. Dat geldt dus ook voor het Baldaeus Theological College. De lesstof en -opdrachten krijgen de studenten thuis, zodat het onderwijs wel door kan gaan. ‘We hopen zo – onder Gods genade – dit semester te kunnen afronden,’ mailen ze.

India
‘Het zijn zware weken en we weten niet wat de toekomst voor ons in petto heeft,’ mailt Robert Kumar van de Indiase ziekenhuisorganisatie EHA. ‘Op onze locatie in Herbertpur hebben we al onze gezondheidsactiviteiten voor de gemeenschap moeten stoppen. Ook ons Anugrah-project, voor mensen met een beperking. De regering heeft opdracht gegeven voor een lockdown van 75 districten in het hele land. Bij ons in Uttarakhand geldt dat allereerst tot eind maart 2020. Willen jullie bidden voor ons? Juist de gemeenschappen waar we werken zijn niet alleen bijzonder kwetsbaar voor het virus, maar ook voor de gevolgen van deze lockdown. Ons team probeert de mensen nu telefonisch te bereiken. Ook hebben we informatie vertaald in het Hindi, over hoe ze de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. En weet ook: wij bidden ook voor jullie!’

De schoolleiding van de school in Chhapara meldt dat ze 2000 exemplaren van bijgaand pamflet hebben verspreid, met informatie over het coronavirus.

 

Update: 23 maart

# Vandaag is onze collega Henk Prins weer geland in Nederland; hij was op werkreis in Oeganda.

# Van verschillende partners, bijvoorbeeld in Indonesië, India en Zuid-Afrika, krijgen we zorgwekkende berichten door over de impact van het coronavirus op het dagelijkse leven. Een gebrek aan medische zorg, IC-bedden, voedseltekorten en andere ziektes – zoals tbc en hiv/aids – maken bijvoorbeeld Afrikaanse landen extra kwetsbaar voor een enorme uitbraak van het virus.

 

Update: 19 maart

# Gezien de actuele omstandigheden hebben we besloten het Oogstfeest op zaterdag 18 april uit te stellen. Deze bijeenkomst was bedoeld voor bestuursleden van de verschillende RSV’s (regionale samenwerkingsverbanden) in Nederland.

# Op dit moment hebben we nog 3 reizigers in het buitenland: Henk Prins is nog in Oeganda en hoopt volgende week een vlucht te vinden om terug te kunnen keren. Verder waren Lia en Frans Wisselink (gastdocent) in Ivoorkust; gisteravond konden ze vertrekken naar Brussel en zijn nu onderweg naar Nederland.

 

Update: 18 maart

Hoe gaat Verre Naasten om met COVID-19?
Ons werk gaat zoveel mogelijk door; we willen onze verre naasten blijven ondersteunen, in woorden en daden. Veel van onze samenwerkingspartners werken in ontwikkelingslanden, voor wie dit ook veel impact heeft. Juist daarom willen we hen blijvend ondersteunen, zodat het mission-werk zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Tegelijk doen we er alles aan om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

In lijn met de maatregelen van de overheid werken alle medewerkers van Verre Naasten in Nederland zoveel mogelijk thuis. Daarnaast hebben we alle buitenlandse werkreizen uitgesteld en zijn de huidige werkreizigers onderweg naar Nederland, of inmiddels weer thuis. Verder komen onze partners de komende weken niet naar Nederland en gaan wij niet naar hen toe.

Welke impact heeft het virus op de buitenlandse projecten van Verre Naasten?
Dat is moeilijk te zeggen, net zo goed als de situatie in Nederland momenteel onzeker is. Ook in bijvoorbeeld Zuid-Afrika gaan vanaf vandaag de scholen dicht, en ook in India en Indonesië kondigt de overheid vergaande maatregelen af.

Is het kantoor van Verre Naasten bereikbaar?
Ja, Verre Naasten in Zwolle blijft telefonisch bereikbaar op: (038) 4270 410 en via info@verrenaasten.nl. De thuiswerkende medewerkers zijn vooral bereikbaar via email.

Welke activiteiten van Verre Naasten zijn geannuleerd?
Alle activiteiten in Nederland waar Verre Naasten bij betrokken is en die tot 6 april zouden plaatsvinden, gaan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet door. Dat gaat om de Follow His Footprints-tour in Drenthe (20 maart in Beilen, 21 maart in Assen, 3 april in Stadskanaal en 4 april in Zuidlaren), de kick-off van de Soemba-actie op Greijdanus Zwolle (19 en 20 maart) en de actiedag voor Zuid-Afrika op Gomarus Drachten (27 maart).

Internationale Conferentie
Verder hebben we besloten om de Internationale Conferentie (7-20 mei te Zwolle) te annuleren. Dat betekent ook dat de geplande Ontmoetingsdiensten met buitenlandse gasten op de zondagen 10 en 17 mei niet doorgaan.

Kan ik een gift geven aan Verre Naasten voor deze ontwikkelingen?
Zeker. Juist in deze spannende tijden, is het belangrijk dat Gods woord wereldwijd klinkt. En dat christenen op zoveel mogelijk plekken Jezus’ liefde blijven delen, in woorden en daden. Wij willen graag blijven doorgaan met ons mooie werk. Geven kan via NL31 INGB 0000 363600 op naam van Verre Naasten in Zwolle, of via ons donatieformulier.

Bid je met ons mee?
In deze onzekere tijd weten we ons meer dan ooit afhankelijk van onze hemelse Vader. Bid daarom met ons mee, juist ook voor de meest kwetsbaren in die landen waar we partners ondersteunen. Zij hebben vaak al met veel uitdagingen te maken, rondom bijvoorbeeld voedsel, gezondheid en vervolging. Laten we hen daarom opdragen in ons gebed.