Dankdag 2019: dank mee met Sri Lanka!

Op 6 november is het weer Dankdag. Dan danken we God voor al het goede dat Hij ons geeft! Jaarlijks vraagt Verre Naasten om een wereldwijde blik op Dankdag. Want wat is er mooier dan mee te danken met onze broers en zussen wereldwijd? Dit jaar roepen we kerken en kerkleden op om mee te danken voor de vruchten op het werk van de lokale christelijke hulpverleningsorganisatie LEADS in Sri Lanka!

LEADS Sri LankaNieuwe hoop

Kindermishandeling en seksueel misbruik komen veel voor in Sri Lanka. Hulpverleners schatten dat iedere dag honderden kinderen worden misbruikt: een kind per 90 minuten. De Sri Lankaanse overheid heeft geen vangnet voor deze kinderen. Toch betekent dit niet dat er niets gebeurt, gelukkig maar! De lokale, christelijke hulpverleningsorganisatie LEADS komt op voor deze kinderen, gedreven door Jezus’ liefde. Bij LEADS krijgen de kinderen opvang, therapie en nieuwe hoop.

Zwak en broos kwam ze binnen vanuit het ziekenhuis. Bleek en nauwelijks in staat om te lopen. Ze had geen idee wat er met haar gebeurde. Dat ze zwanger was, had ze pas doorgehad toen de miskraam op gang kwam. Praten lukte bijna niet meer, maar ze probeerde het toch. Met trillende stem vertelde ze de hulpverlener hoe ze lichamelijk en emotioneel beschadigd was door iemand die ze vertrouwd had. Shanthi was pas twaalf, maar had al meer meegemaakt dan een kind op die leeftijd zou moeten meemaken. In een opvanghuis van LEADS kreeg ze gespecialiseerde zorg voor haar fysieke herstel. Toen ze aansterkte, ontstond ruimte om te rouwen over wat haar was aangedaan en om boos te zijn. Geleidelijk begon ze weer te spelen en te knutselen. Shanthi ging vaker meedoen met groepsactiviteiten en de huisouders die voor haar zorgden bemerkten dankbaar haar vooruitgang. Al ging het langzaam: het herstel van de wreedheid door haar stiefvader zou vele jaren duren.

Dankbaar

“Ons werk is niet mogelijk zonder veel toewijding en een lange adem”, zegt Esther John, hulpverlener bij LEADS. “Daarom zijn we als team dankbaar voor de overwinningen die we behalen. Alle kleine succesmomentjes van de kinderen tellen mee: hun stapjes vooruit, hoe klein ook. Soms hebben we letterlijk tranen van blijdschap.” Diordre Moraes, manager bij LEADS, vult aan: “Wij zijn ervan overtuigd dat wij het verschil kunnen maken in de levens van deze kwetsbare, verwaarloosde kinderen. Maar dat kunnen we niet alleen, want welke therapie of begeleiding we ook geven: het is uiteindelijk alleen God die deze kinderen écht herstel kan geven. En wat zijn we dankbaar voor zoveel ongelooflijke genezingsverhalen!”

Dank je mee?

Dankt jouw kerk mee voor alle stappen die gezet worden in de strijd tegen kindermisbruik in Sri Lanka? Voor liefdevolle hulpverleners, maar vooral voor zoveel kinderen die dankzij hun inzet weer nieuw perspectief krijgen? Dank mee én geef hoop. Want jouw dankgebed en gift maken het verschil! Hieronder vind je materialen voor de Dankdag-dienst én thuis:

Download hier een artikel voor kerkblad of intranet
Download hier een collectepresentatie
‣ Download hier (binnenkort) een collecte-video
‣ Download hier (binnenkort) een kinderwerkje
Download hier dankpunten om thuis een week lang mee te bidden

Beluister onze podcast!

Beluister tussen 4 en 10 november onze speciale Dankdag-podcast. De podcast bestaat uit zeven korte vraaggesprekken met de onlangs afgestudeerde hulpverlener Alinde Brandsma (20). Zij maakte in het voorjaar van 2019 een inspiratiereis naar LEADS en Sri Lanka. Gertjan Bijzet van Verre Naasten ging met haar in gesprek over haar ervaringen bij de hulpverleningsorganisatie. Meer informatie volgt binnenkort!

Informatie

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je op zoek naar collectedoelen voor andere momenten in het jaar? Neem gerust contact met ons op via: 038-4270 410 of info@verrenaasten.nl. Informatie over ons Dankdag-collectedoel is ook te vinden op de site van het Diaconaal Steunpunt.