Predikant Dawden Lepcha: ‘Mijn leven bestond uit feest en drugs’

“Voordat ik het wist, was ik verslaafd. Vanwege mijn verslaving, moest ik 3 keer gedwongen verhuizen en met mijn studie ging het slecht. Na de laatste verhuizing begon het in mijn binnenste te knagen. Een maand lang kon ik niet slapen. Ik moest steeds denken aan Psalm 139:23.” Dawden Lepcha (36) is predikant van de Presbyterian Free Church (PFC) in Kalimpong, India. Momenteel volgt hij de Master of Intercultural Reformed Theology (MIRT) aan de TU Kampen. In het laatste nummer van Naast (regionale editie India Mission) vertelt hij hoe hij vanuit een leven met een verslaving op het punt kwam dat hij zijn leven aan Jezus gaf.

Drugs

Dawden: “Ik ben geboren in een christelijke familie, bezocht als kind de zondagsschool en ging regelmatig naar de kerk. Daar kwam verandering in toen ik politicologie ging studeren in Kolkata (Calcutta). Tijdens de introductieweken werden er veel feestjes georganiseerd. Ik kreeg door ouderejaars op een van die feestjes drugs aangeboden en begon dat regelmatig te gebruiken. Voordat ik het wist, was ik verslaafd. Vanwege mijn verslaving, moest ik 3 keer gedwongen verhuizen en met mijn studie ging het slecht. Na de laatste verhuizing begon het in mijn binnenste te knagen. Een maand lang kon ik niet slapen. Ik moest steeds denken aan Psalm 139:23 waar staat: Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is.”

Vrede in mijn hart

“Uiteindelijk kwam er vrede in mijn hart en kon ik weer slapen. Die dag besloot ik te stoppen met drugs. De eerste maand was een hel. Tot overmaat van ramp werd ik vanwege onvoldoende resultaten van de universiteit gestuurd. Terug in Kalimpong durfde ik me van schaamte nauwelijks buiten te vertonen. Maar God had een plan met mij. Hij zorgde ervoor dat dominee Mathusela Limboo mij uitnodigde voor een seminar. Tijdens dat seminar voelde ik diep in mij dat ik mijn leven aan Jezus wilde geven.”

Terug naar de universiteit

“Sindsdien besef ik dat God ondanks mijn verleden onvoorwaardelijk van mij houdt. Ik ben weer teruggegaan naar de universiteit, nu voor een studie theologie. Eerst aan de PTS in Dehra Dun en vervolgens aan de universiteit van Kampen. Ik ben momenteel weer voor studie in Kampen vanwege mijn werk voor Hariyo Kharka, een instituut dat als doel heeft het geestelijk leiderschap te versterken door allerlei trainingen te verzorgen voor oudsten en predikanten.”

Dawden Lepcha levert graag bijdragen aan mission-diensten in Nederlandse kerken. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op via: 038-4270 410 of info@verrenaasten.nl. Dawden krijgt voor zijn MIRT-studie aan de Theologische Universiteit Kampen ondersteuning vanuit het Studiefonds Kerkleiders van Verre Naasten. Wilt u de studie van Dawden mede mogelijk maken? Klik hier voor informatie >>

Dawden Lepcha