MENU

Venezuela verkeert in een crisissituatie

Afgelopen november reisde coördinator Jan-Matthijs van Leeuwen (Verre Naasten) naar Venezuela. Daar bezocht hij onze partner-kerken om de leden te bemoedigen en te kijken hoe het met ze gaat. Ondanks dat het aantal kerkleden stabiel blijft, is er reden tot zorg. Door de slechte economische situatie vertrekken veel mensen naar het buitenland. Hoe blijf je dan als kerk staande?

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF) Collectefilmpje

Al jarenlang verkeert Venezuela in een economische crisis en het einde lijkt nog niet in zicht. Een inflatie van 400% (in 2022) die de kosten opdrijft, lage lonen en een hoge werkloosheid kenmerken de huidige situatie. Het is niet vreemd dat veel mensen hun ‘conclusies trekken’ en naar het buitenland uitwijken. Vooral landen als Colombia, Chili en de VS zijn in trek. Jan-Matthijs: “Eigenlijk iedereen die ik heb gesproken heeft wel directe familie in deze landen wonen. Vooral de jonge mensen trekken weg. Het is dan ook een van de belangrijkste redenen dat de kerkelijke gemeenten niet echt groeien.”

Kleine kerken

Ondanks deze moeilijke tijd houden de kerken in Venezuela goede moed. Ze blijven het evangelie delen en zien om naar mensen die het moeilijk hebben. Jan-Matthijs: “Het viel mij op dat de gemeentes als familie aanvoelen. De mensen zijn heel hartelijk naar elkaar toe.” De kleine, overzichtelijke kerken hebben het lastig om de kerk te laten draaien. Als voorbeeld noemt Jan-Matthijs Barquisimeto, een gemeente van 70 man die uit 20 gezinnen bestaat. “Slechts 8 mensen hebben voldoende financiële middelen om bij te kunnen dragen”, zegt hij.

Viering

De mensen die in Venezuela blijven staan op een heldere en duidelijke manier in het geloof. Iedereen is persoonlijk betrokken bij de kerk en dat stralen ze uit. Verjaardagen worden samen gevierd en kinderen gedoopt. Samen ‘overleven’ ze het wel, zolang er geen gekke dingen bij komen.

Drenthe Mission | Verre Naasten ondersteunt zes gemeenten in Venezuela. Kerken zijn erg dankbaar voor de steun die ze krijgen. Blijft u meebidden?

« Terug naar Drenthe Mission | Verre Naasten