MENU

Nieuw: geloof delen in Myanmar

Vanaf 2022 is het werkgebied van Indonesië Mission | Verre Naasten uitgebreid. Naast de bestaande partner-kerken in Indonesië verbindt Indonesië Mission zich ook aan partners in verschillende landen in Zuidoost-Azië: Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka en Taiwan. In dit artikel stellen we graag onze nieuwe partner-kerken in Myanmar voor.

Myanmar

Myanmar is een land in Azië en het grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. Het is ook bekend onder de vroegere naam Birma. Het land is meer dan 16 keer zo groot als Nederland en telt zo’n 56 miljoen inwoners. De meesten daarvan zijn boeddhist. In de regio is Myanmar het armste land: één derde van de mensen leeft onder de armoedegrens. Daarnaast is de politieke situatie al jarenlang erg onrustig.

Moeilijke omstandigheden

In 1948 – na een lange periode van Brits bestuur en de Japanse bezetting tijdens WOII – werd Birma onafhankelijk. Vanaf het begin leverde dat politieke en militaire spanningen op. Met als gevolg een militaire coup in 1962, waarbij de junta alle democratische bestuursorganen en -middelen ophief, inclusief de grondwet. Deze bikkelharde dictatuur duurde voort tot in 2010, toen Aung San Suu Kyi de verkiezingen won met haar NLD-partij (National League for Democracy). Vanaf 2010 ging het beter in Myanmar. Hoewel het leger achter de schermen de touwtjes nog in handen had, was er meer vrijheid. Het voorheen zo gesloten land, opende zich: er kwamen meer toeristen, buitenlandse bedrijven investeerden er en een nieuwe, jonge generatie groeide op, met meer vrijheid en kansen.

Nieuwe militaire staatsgreep in 2021

In november 2020 won de NLD-partij de verkiezingen weer met een grote meerderheid, maar volgens het leger was er sprake van verkiezingsfraude. Omdat de militairen bang waren hun macht te verliezen, pleegden ze op 1 februari 2021 een nieuwe staatsgreep. Daarmee is Myanmar terug bij af. De macht is weer helemaal terug bij het leger. Meteen na de staatsgreep komt de bevolking massaal in opstand: terug naar een dictatuur wil men niet, vooral de jongere generaties niet. Maar net als eerder, wacht het leger niet lang met ingrijpen. Met steeds meer geweld onderdrukken militairen de demonstraties. Steeds vaker vallen er doden en gewonden. Deze bijzonder onrustige en gevaarlijke situatie duurt voort. De angst voor een burgeroorlog is groot…

Partner-kerken

Onze nieuwe samenwerkingspartner is het RPCFM-samenwerkingsverband van kerken in Myanmar (Reformed Presbyterian Churches Fellowship in Myanmar). Met onze steun willen ze werken aan een eigen theologie-masteropleiding, de vertaling van theologische boeken, trainingen voor evangelisten en kerkbouw. Maar dit allemaal onder zeer moeilijke omstandigheden. Want sowieso zijn christenen in Myanmar al zwaar in de minderheid – en dus kwetsbaar – in het overwegend boeddhistische land, maar tegelijk zijn de mensen arm en treden de militairen met harde hand op. Vooral christelijke jongeren worden door het leger al snel gezien als onruststokers.

Verbondenheid

Henry Mang, één van de RPFCM-voorgangers, mailde recent: “De situatie in Myanmar blijft gespannen. Het leger regeert het land en er is heel veel ontwrichting voor de kerk en de maatschappij. De activiteiten van het leger en de verzetsbeweging maken dat mensen zich niet meer veilig voelen. Veel mensen van het platteland  vluchten weg om een veilige plek te vinden in de hoofdstad Yangon. Die onzekere situatie in het land heeft ook zijn weerslag op de economie. De prijzen in de winkels zijn verdubbeld en soms is het moeilijk aan brandstof te komen. De stroomvoorziening wordt iedere dag voor vier uur onderbroken. Middenin deze onzekerheid kunnen we onze zondagse diensten toch houden. We zien zelfs dat de mensen die voor hun veiligheid naar de stad moesten vluchten ook daar onze diensten weten te vinden.
Als RPCFM-kerken proberen we de plattelandskerken te bemoedigen om vol te houden en soms geven we een bedrag voor een kerkbouwproject. De RPCFM-kerken willen heel graag de masteropleiding van predikanten weer oppakken. Momenteel maakt corona dat haast onmogelijk. De verbondenheid met Nederland – jullie gebed en financiële steun – wordt in alles enorm gewaardeerd.”

Geloof delen wereldwijd

Deze uitbreiding van ons werkgebied naar verschillende landen in Zuidoost-Azië past goed in onze missie: geloof delen wereldwijd. Met uw steun – als lid van één van de support-kerken van Indonesië Mission – kunnen bijvoorbeeld de RPCFM-kerken in Myanmar steeds meer niet-christenen laten zien wie Jezus Christus is. Zodat ook in Myanmar meer mensen in Jezus Christus als Verlosser gaan geloven en Hem volgen.

Download het artikel hier, kant-en-klaar om door te plaatsen.