MENU

‘Geloofsopvoeding? Makkelijk is het niet!’ Moeder van 3 tieners: Helga uit Benin deelt haar tips

“Wij willen als kerk graag missionair zijn en uitreiken naar mensen die de Here Jezus nog niet kennen, maar dat begint gewoon bij onze eigen kinderen en jongeren. Er is zóveel dat jongeren weg kan houden van God. We moeten onze uiterste best doen, als kerk en als ouders, om hen bij Jezus te brengen. Maar makkelijk is dat niet”, vertelt Helga Djodjouwin openhartig.

Regelmaat, volhouden en bidden

Helga is getrouwd met ds. Théophile Djodjouwin van de gereformeerde kerk in Benin. Samen hebben ze drie zoons: Ariel (19), Nathan (17) en Amour (15). “Thuis lezen we als gezin elke dag even samen uit de Bijbel en wisselen daar een paar woorden over, en we bidden met elkaar. Toen de kinderen jonger waren deden we dat ’s morgens en ’s avonds, maar ze zijn nu zo groot, dat lukt niet meer. Het zijn tieners dus ja, ze proberen er ook wel eens onderuit te komen, maar zolang ze onder mijn dak wonen, doen we dit samen. En dan blijken ze daar ook weer over na te denken. Wat ik aan alle ouders mee zou willen geven: regelmaat en volhouden, dat is het allerbelangrijkste. Ik bid daar persoonlijk ook voor.”

In de kerk richt ik me op het bijstaan van jonge ouders en jonge stellen met een kinderwens. Ik geef ze mee dat ze moeten nadenken over geloofsopvoeding, nog voordat het kindje er is. In het begin denken ze alleen aan schattige baby’tjes en peuters. Maar het gaat om ménsen, geschapen naar Gods beeld en door Hem geliefd.
Mijn Bijbelse voorbeeld hierin is Hanna. Zij wilde kinderen, niet voor zichzelf maar zodat ze de Here zouden dienen. Betrek God vanaf het allereerste moment bij je kinderwens. Jezus zegt als het over de jongste dag gaat ‘ongelukkig zij de zwangeren’. Je hebt een extra verantwoordelijkheid!”