‘Gebed het belangrijkste wat kerken elkaar kunnen geven’

Gebed is het belangrijkste dat kerken wereldwijd elkaar kunnen geven. Dat zegt de Zuid-Afrikaanse dominee/zendeling George Mnisi. “Natuurlijk hebben we ook de verantwoordelijkheid om elkaar met materiële zaken te helpen. Maar het meest belangrijke dat we voor elkaar kunnen doen, is bidden.” George Mnisi, zijn vrouw Portia en hun drie zonen Theophilus, George jr. en Korah waren de afgelopen weken te gast in Noord-Nederland. Dat bood Hanneke Veldhuizen, stagiair bij Verre Naasten, de kans om hem te interviewen voor de Kerkbode van het Noorden.

Mensingeweer

Het zendelingsgezin was gedurende ruim twee weken op bezoek bij de kerken van de classis Warffum (GKv). Dat is één van de vijf classes binnen het regionale mission-samenwerkingsverband Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten. Zodoende logeerde het gezin Mnisi in Mensingeweer en preekte George in Roodeschool, Leens, Kantens, Winsum en Baflo. Tijdens de diensten vertelde Portia, zijn vrouw, over haar betrokkenheid bij de christelijke basisschool Lesedi. En de drie zoons van het predikantsechtpaar namen een kijkje bij verschillende basisscholen in de regio.

Speciale band

“De band tussen Zuid-Afrika en Nederland is erg sterk, het zijn Nederlandse zendingswerkers die het geloof bij ons in Zuid-Afrika hebben gebracht”, vertelt George. “We hebben een speciale band en helpen elkaar.” Hijzelf werd in 2000 christen. De zendeling die destijds in het township werkte waar George woonde, moedigde hem aan om Theologie te gaan studeren. “Ik geloof dat het een roeping was. Ik had niet verwacht dat ik dit zou gaan studeren”, zegt George daarover. Kort nadat hij klaar was met zijn studie in 2009, kreeg hij een beroep als zendeling. Intussen werkt George als zendeling en kerkplanter Nellmapius, een township buiten Mamelodi (bij Pretoria), in Zuid-Afrika.

Deuren openen

Zijn werk is nodig, denkt hij. “Veel Zuid-Afrikanen weten van het bestaan van God en de Bijbel, maar ze kennen God niet daadwerkelijk vanuit de Bijbel. Ze vinden het bestaan van de kerk wel erg belangrijk, maar vooral voor bijvoorbeeld huwelijken. We zien het als onze verantwoordelijkheid om het volle Evangelie te preken en te laten zien dat het niet alleen daarom gaat, maar dat het gaat om wat God voor óns gedaan heeft.” George heeft mooie plannen en wensen voor de toekomst: “Momenteel komen we met onze kerk samen in een basisschool. Sinds een jaar of drie, vier werken we aan een plan om uit de school te verhuizen. Iemand die wij kennen wil een gemeenschapscentrum bouwen. Daar willen wij graag deel van gaan uitmaken! We bidden dat God deuren zal openen, zodat wij Zijn Woord verder kunnen verspreiden.”

Lees hier het hele artikel uit de Gereformeerde Kerkbode >>

Bekijk ook de onderstaande mini-documentaire over George Mnisi en zijn werk in Nellmapius, Zuid-Afrika: