Artur Lejaj is wiskundedocent in Albanië. Hij houdt van cijfers en ingewikkelde formules, maar zijn hart gaat nóg sneller kloppen als hij over Jezus vertelt. Daarom maakte Artur 4 jaar terug de keuze om, naast zijn werk als wiskundedocent, leider te zijn van de Eklesiakerk in Yzberisht, Tirana. Nu studeert hij, ondersteund door Groningen Mission | Verre Naasten, aan de ISTL (International School of Theology and Leadership Albania).
“Ik ben sinds 2016 lid van de gemeente in Tirana”, zegt Artur. “In die jaren heb ik geleerd hoe ik de Bijbel moet lezen en begrijpen.” Ds. Marten de Vries hielp Artur bij het leren hoe je een preek moet voorbereiden, hoe je tot een gemeente spreekt, passages uit de Bijbel op een goede manier verbindt en hoe je tot God, de Vader, kunt bidden. Want zo vanzelfsprekend is het niet dat je dit leert in een land als Albanië.
De bevolking van Albanië bestaat voor 54% uit moslims, zo’n 12% uit atheïsten en andere niet-religieuzen. 33% van de mensen noemt zich Christen (m.n. katholiek en orthodox). Minder dan 1% is belijdend/bekeerd Christen. Daarnaast is de Albanese context zeer competitief. Niet alleen tussen de verschillende religies, maar ook tussen de protestantse kerken. Er is weinig ruimte voor samenwerking en er is veel concurrentie. Kerken worden vooral gezien als privéonderneming. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de naam van de kerk, die vaak dezelfde naam draagt als de voorganger…
De Albanese cultuur maakt het niet gemakkelijk om een volgeling van Christus te zijn. Je bent daarin vooral op jezelf aangewezen. Toch kijkt Artur met een positieve blik vooruit. “In mijn huidige studiegroep zitten 10 studenten die ik regelmatig fysiek ontmoet”, zegt hij. Ondanks deze contacten is de kans toch groot dat hij na zijn studie voornamelijk op zichzelf wordt teruggeworpen. De bemoedigende contacten van de Martyriakerk in Bedum, van Groningen Mission | Verre Naasten, spelen dan ook een belangrijke rol. Geloof delen wereldwijd is meer dan een financiële bijdrage leveren, maar ook naar elkaar blijven omzien en relaties met elkaar onderhouden.
In oktober 2024 is Artur begonnen met zijn master’s degree. ISTL Albanië werkt hierin samen met een instituut in Oostenrijk (nabij Wenen) genaamd TCMI. Artur: “Ik wil Groningen Mission | Verre Naasten bedanken voor de steun!”