MENU

Schoonheid van Gods schepping in de kunst

Een aantal gemeenteleden uit de Columnakerk in Groningen bezochten in 2023 de Riga Reformed Fellowship Bible Church, in Letland. Daar hadden ze mooie ontmoetingen en gesprekken met de zusters en broeders, om ze wat beter te leren kennen. Eén van hen was Marta Jurjãne. Zij is kunstenares en houdt zich voornamelijk bezig met schilderkunst. Door haar werk wil ze de schoonheid van Gods schepping laten zien.

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF)

Als tiener is Marta Jurjãne op zoek naar de zin van het leven. Via vrienden leert ze de Riga Reformed Fellowship Bible Church kennen, laat ze zich dopen en wordt lid van de kerk. Als ze gaat studeren, kiest ze bewust voor de Christelijke Academie van Letland, waar ze kunst en theologie kan combineren. “Ik studeerde daar samen met andere christenen en fantastische kunstenaars. Dit was voor mij het begin van mijn vorming als kunstenaar”, zegt Marta.

Op de Christelijke Academie studeert Marta af als grafisch kunstenaar. Daarna behaalt ze nog een master in de schilderkunst aan de Kunstacademie van Letland. Marta: “Ik houd me nu vooral bezig met schilderkunst. Ik schilder vrij realistische landschappen met daarbij vooral aandacht voor lichtval en kleuren. Soms creëer ik, of herschep ik, een paradijselijke wereld. Dat zijn mijn fantasielandschappen.” Door haar schilderkunst wil Marta de schoonheid van Gods schepping vermenigvuldigen en de aandacht vestigen op de waarde van het leven. Op die manier hoopt ze de mensen gelukkiger en blijer te maken.

Regelmatig participeert ze in tentoonstellingen met gelijkgestemde kunstenaars. Ook organiseert ze eigen exposities. Nog niet zo lang geleden sloot Marta zich aan bij een christelijke kunstenaarscollectief Imago Dei, die alle soorten kunst bij elkaar wil brengen. Ook in de kerk zet ze haar talenten in. “Als grafisch kunstenaar heb ik de illustraties verzorgd voor dichtbundels en ook voor theologische boeken, gepubliceerd door onze eigen kerk”, vertelt ze. Een prachtige manier om door de kunst hoop, geloof en de nabijheid van God en Zijn liefde weer te geven in deze wereld! 

Groningen Mission | Verre Naasten ondersteunt in Riga de Baltic Reformed Theoligical Seminary (BRTS). Door het online lesaanbod kunnen studenten uit o.a. Letland, Litouwen, Belarus, Oekraïne, Rusland en Azerbeidzjan studies volgen.

« Terug naar Groningen Mission | Verre Naasten