MENU

‘Hier ben je veilig’

Beppie Wessels is nu een jaar predikant in de Havenkerk (NGK) in Den Haag. Deze kerk staat middenin de Schilderswijk en bestaat uit 150 leden en ca. 100 betrokkenen, die bijvoorbeeld meehelpen met koken.

“Onze kerk heeft als missie om, middenin de Schilderswijk in het centrum van Den Haag, er voor mensen te zijn. We vieren samen wat God aan het doen is. Door contact te leggen met mensen uit de wijk willen we Gods liefde laten zien. Dat doen we op heel verschillende manieren. Er zijn diensten op zondagochtend en we houden bijbelstudies, maar het kerkgebouw is juist ook doordeweeks open. Dan steken we samen een kaarsje aan en bidden voor mensen, doen spelletjes en eten met elkaar.

Veilig in de kerk

In een van onze maaltijdkringen zat Marie (niet haar echte naam). Marie was 43 jaar oud en afkomstig uit Congo. Veertien jaar terug is ze door een mensenhandelaar in Nederland terecht gekomen. Ze werd hier gedwongen om in de prostitutie te werken. Ontsnappen was onmogelijk, er zat een mannelijke bewaker bij de uitgang die ervoor zorgde dat ze niet weg kon. Toch is het gelukt. Iemand hielp haar om de bewaker te drogeren en zo kon Marie ontsnappen. Op een dag zwierf ze rond in de buurt van onze Havenkerk. Ze had geen verblijfsvergunning en geen plek om te slapen. Ook was ze ernstig ziek. Een van onze kringleiders zag haar slenteren en vroeg of ze misschien zin had om in de kerk mee te eten. Dat wilde ze wel. In de kerk voelde ze zich veilig. Hier kon ze meezingen, mee-eten en op zondag de kerkdienst meevieren. Zo vond Marie een plek waar ze zich thuis voelde. Ze kreeg een kamer in een opvanghuis en kon in behandeling gaan. Een kleine groep vrouwen bad regelmatig voor haar. Marie is ondanks de chemobehandelingen toch overleden, maar we konden haar het laatste jaar van haar leven een veilig thuis bieden.

Schuilplaats

Beppie Wessels, predikant van de Havenkerk

Voor mij is dit een heel mooi voorbeeld van wat de Havenkerk voor mensen kan zijn: een schuilplaats. Marie was al gelovig, God was al in haar leven aan het werk. We zijn dankbaar dat God haar op ons pad bracht. Hij leidde haar naar ons toe. Daar ben ik soms zo verwonderd over. Het bevestigt voor mij dat Hij er is en je leven leidt. Iedereen is welkom. Net als in het geval van Marie merken we dat meer mensen, die veel in het leven hebben verloren, zich hier veilig voelen.

Mijn droom voor de Havenkerk is dat we telkens meer gedragen worden door de mensen uit de buurt. Het is belangrijk dat zij weten dat ze van waarde zijn en erbij horen. Niet alleen om hier in de kerk te zijn, maar ook om er zelf een bijdrage te leveren. Wanneer mensen niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen, is het extra belangrijk om te weten dat ze hier wel iets mogen betekenen als gastheer of als kok bij de maaltijdkringen bijvoorbeeld; dat we samen kerk zijn. Hier is het veilig, je mag er zijn!”

Magazine Naast

Dit verhaal komt uit de nieuwste Naast, het mission-magazine van Verre Naasten. Wil je naast online lezen? Dat kan hier. Vanaf 2024 kun je naast 2x per jaar (gratis) thuisgestuurd krijgen. Meld je hier aan als abonnee.