‘Therapie, zorg en hoop op herstel voor misbruikte kinderen’

Kindermishandeling en seksueel misbruik komen veel voor in Sri Lanka. Naar schatting worden er iedere dag honderden kinderen misbruikt. De christelijke hulpverleningsorganisatie LEADS komt op voor deze kinderen. Gedreven door Jezus’ liefde bieden de medewerkers van LEADS de kinderen opvang, therapie, zorg en nieuwe hoop! Alinde Brandsma (22) maakte dit voorjaar via Verre Naasten een inspiratiereis van zes weken naar LEADS in Sri Lanka.

Alinde LEADSVol enthousiasme vertelt ze: “Het was heel bijzonder om daar te zijn en ervaring op te doen bij zo’n mooie organisatie. Een deel van mijn werkweek bracht ik door in het therapiecentrum van LEADS, in de hoofdstad Colombo. Daar kunnen kinderen die misbruikt of mishandeld zijn, twaalf weken verblijven. Ze krijgen zorg, therapie en hulp om een begin te maken met herstel. Maar ze krijgen ook onderwijs en doen veel leuke activiteiten, zoals sport en spel.”

Tweede moeder

“Het therapiecentrum is heel huiselijk opgezet”, vult ze aan. “De medewerkers zijn enorm begaan bij het werk dat zij doen en bij de kinderen. Dat vond ik echt heel bijzonder om te zien! En er zijn huisouders die de kinderen begeleiden. Sommige van die huisouders hebben thuis zelf ook kinderen. Ik vond het heel bijzonder dat zij zich dan drie  maanden lang -ze verblijven daar in die periode dag én nacht- volledig inzetten voor deze groep kwetsbare kinderen. Sommige van de meisjes in het therapiecentrum noemden de huisouder hun tweede moeder.”

Alinde kwam bij LEADS terecht via Verre Naasten. Door middel van ‘inspiratieplekken’ biedt Verre Naasten mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland. Inspirerend was het zéker, stelt Alinde. “Bij deze inspiratieplekken is de insteek dat je er niet naartoe gaat om iets te bréngen, zoals hulp of kennis. In plaats daarvan ga je erheen om zélf te leren van de mensen daar. Dat sprak mij erg aan.”

LEADS Sri LankaSeksueel misbruik

Kindermishandeling en seksueel misbruik komen veel voor in Sri Lanka. Vermoedelijk wordt iedere 90 minuten een kind misbruikt en bevindt één op de drie kinderen in hoofdstad Colombo zich in een onveilige, gewelddadige situatie. LEADS is tot nu toe de enige organisatie in Sri Lanka die therapie, zorg en opvang biedt aan kinderen die misbruikt en mishandeld zijn. Alinde: “Er is geen andere plek waar deze kinderen terecht kunnen.” Ze legt uit dat LEADS werkt met een allesomvattende aanpak: “LEADS helpt niet alleen de kinderen zelf, maar ook hun familieleden en omgeving. Ze bieden therapie en begeleiding in het therapiecentrum, maar ook daarbuiten. LEADS heeft bijvoorbeeld een juridische afdeling, waar advocaten werken die de kinderen bijstaan als hun zaak voor de rechtbank komt. Daarnaast werkt LEADS actief aan verbeteren van kinderrechten, door dit op overheidsniveau aan te kaarten en mee te praten. Ze pleiten voor verbeteren van de jeugdzorg in het land.”

Leren wat normaal is

LEADS heeft twee therapiecentra in Sri Lanka: een huis voor zestien kinderen (acht jongens en acht meisjes) in de hoofdstad Colombo, waar Alinde is geweest, en een klein huis in het noorden van het land. Dat biedt plek aan vier meisjes. In deze huizen kunnen kinderen veilig en in alle rust verblijven, werken aan herstel en genezing. Naast het feit dat ze goede zorg, therapie en onderwijs krijgen, leren ze hier ook nieuwe vaardigheden. Ze werken bijvoorbeeld aan hun weerbaarheid. Alinde: “Vaak moeten ze leren wat normaal en niet normaal is, als het gaat om seksualiteit. Hoe geef je aan dat je iets niet wilt?” Ook kreeg Alinde te zien hoe LEADS in de gemeenschappen werkt aan betere vrouwen- en kinderrechten. Doel is om bewustwording te creëren. Door misbruik en seksuele intimidatie zichtbaar en bespreekbaar te maken, wordt het hopelijk minder normaal.”

Alinde vertelt meer over Sri Lanka in onze Dankdag-podcast!

Met God

Dat LEADS een christelijke organisatie is, maakte Alindes werkervaring extra waardevol. “Elke maandag begon de werkweek met een weekopening waarbij, we samenkwamen om te bidden en Bijbel te lezen. In de periode dat ik er was, maakte ik ook een Biddag mee op kantoor. Een hele dag in teken van gebed voor de organisatie, de teams, werknemers én de kinderen en hun ouders. Maar ook voor het land. Iedere medewerker kreeg de vraag om iets uit de krant van die dag te kiezen, om daar specifiek voor te bidden. Ik vond het heel bijzonder en ontzettend mooi en goed om in je werk zo met God bezig te zijn! Wanneer ik mensen sprak over hun werk bij LEADS en vroeg waar ze zichzelf over een paar jaar zagen, was het antwoord vaak: ‘Waar God mij leidt’. Voor mijn persoonlijk geloof is deze reis dan ook heel bemoedigend en inspirerend geweest!”

Een langere versie van dit artikel verscheen op 26 oktober 2019 in de Gereformeerde Kerkbode van het Noorden. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

LEADS is een samenwerkingspartner van Verre Naasten en al meer dan 35 jaar actief in Sri Lanka. Dit jaar vraagt Verre Naasten op Dankdag (6 november 2019) aandacht voor het bijzondere én onmisbare werk dat de hulpverleners van LEADS doen. Dankt en bidt u mee? Voor alle kinderen die dankzij LEADS kunnen beginnen met genezen en herstellen, na de vreselijke dingen die zij doormaakten? Klik hier om mee te danken én te geven! Luister bovendien tussen 4 en 10 november mee naar onze Dankdag-podcast, waarin Alinde vertelt over haar ervaringen bij LEADS in Sri Lanka.