MENU

Missionaire vrouwen in India, Chhapara, Laknadon

Daar ging ik dan, op naar India, met reisbestemming Chhapara en Lakhnadon in Centraal-India om de gemeenten waar ds. Samit Mishra woont en werkt te bezoeken. Ik heb daar verder kennisgemaakt met de vrouwen van deze gemeentes. Zij zijn de laatste twee jaar enorm gegroeid in het bedenken en uitvoeren van hun initiatieven.

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF)

Zo ontmoette ik Ruma, een alleenstaande moeder die noodgedwongen op eigen benen moest staan. Wat een power vrouw! Ruma is juf op de mission-school in Chhapara. Vol vuur vertelde ze over de initiatieven die ze met de vrouwengroepen zijn gestart. Ruma: “Het is mijn droom om, vanuit de kerk, vrouwen te trainen in zelfredzaamheid. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet alleen het zelfvertrouwen vergroot, maar ook de eigenwaarde versterkt. Zelf kunnen bijdragen aan het gezinsinkomen heeft een positieve invloed op het hele gezinsleven.”

Plannen maken en uitvoeren

Er is onderzoek gedaan naar het vergroten van de zelfredzaamheid van vrouwen en inmiddels is er een start gemaakt met twee plannen: vrouwen helpen bij het opzetten van kleinschalige bakkerijtjes en vrouwen helpen bij het starten van winkeltjes met toiletartikelen. Om de winkeltjes op te zetten, krijgen vrouwen training in het maken van zeep, handzeep, afwasmiddel en schoonmaakmiddel.
Wat mij opviel is hoeveel plezier ze met elkaar ook hebben. De blijmoedigheid die er is, terwijl ze zeker niet in een makkelijke situatie zitten. Ze zijn een hechte groep en vertrouwen elkaar. Naast praktisch met elkaar bezig te zijn, heeft ook elke vrouw een stenen spaarpot. De afspraak is dat iedereen een jaar lang zelf geld spaart. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld een stukje van hun eigen inkomen apart zetten. Maar er zijn ook veel vrouwen die geen betaalde baan hebben. Zij zullen dus van hun huishoudgeld of op een andere creatieve manier geld sparen. Aan het eind van het jaar worden de potten stuk geslagen, want alleen zo kan het geld eruit. Afgelopen jaar spaarden ze gezamenlijk 125 euro. Met dit geld kijken ze hoe ze kunnen helpen in hun stad/omgeving.

Hulp bieden

De vrouwengroepen gaan op bezoek bij zieken, oude mensen en mensen met een handicap. Vaak worden deze mensen buiten de samenleving gehouden. Ze brengen levensmiddelen of hygiëne-artikelen mee, en voor gehandicapten zorgen ze dat er hulpmiddelen komen. Maar ook door te helpen met het invullen van papieren voor overheidssteun, zeker als iemand niet is geregistreerd, is erg belangrijk. De overheid geeft wel budget, maar daarvoor moet de persoon wel geregistreerd zijn. Je ziet dat mensen met een handicap zich vaak niet registreren, omdat er een groot gevoel van schaamte is. Ook speelt bijgeloof daarin een belangrijke rol.

Onder de indruk

Zelf was ik vooral onder de indruk van hoe ze op deze manier, met minimale middelen en heel praktisch, Gods licht laten schijnen aan de mensen in hun stad. Ze verstoppen zich niet uit angst voor de overheid die een anti-bekeringswet heeft aangenomen. Ik begreep van ds. Samit dat de kerk veel weerstand ondervindt. Daar is hij als predikant, samen met de oudsten, veel mee bezig. Daarom is het heel fijn dat het werk in de stad en gemeente, de zorgtaken en praktische hulp, door de vrouwengroepen wordt gedaan.

Van 27 oktober tot 3 november 2023 was Mariet den Ouden in India. Mariet is al jaren betrokken bij het werk van India Mission en onderhoudt contact met ds. Samit Mishra. Hij was enkele jaren geleden bij haar te gast in Goes, nu bracht zij een tegenbezoek. Mariet reisde samen met bestuurslid Quintijn Schenkel.

« Terug naar India Mission | Verre Naasten