MENU

Vrijheid door het evangelie

Ratan Kharia (30) is sinds februari 2024 dominee bij de Presbyterian Free Church Council (PFCC) in West-Bengal, India. Hij studeerde af aan de Presbyterian Theological Seminary (PTS) en is op dit moment voorganger van drie kerken in Duars, India. Daarnaast spreekt ds. Kharia Engels. En dat is best bijzonder, voor iemand met zo’n lage komaf…

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF)

Ds. Kharia groeit op in het kleine dorpje Hope Tea Garden. In deze omgeving zijn veel tea gardens te vinden, die te vergelijken zijn met theeplantages. De arbeiders in Hope Tea Garden wonen en werken onder moeilijke omstandigheden, worden slecht betaald en voelen zich vaak onder druk gezet. Kharia: “Ik had een paar vrienden die christen waren. Ze vertelden mij over Jezus. Eerlijk gezegd was ik wel nieuwsgierig, maar mijn vader was een gerespecteerd hindoepriester in het dorp. Ik zou het hindoeïsme daarom nooit verraden!”

Wonderlijke genezing!

“Op een dag werd mijn vader heel ziek”, vertelt ds. Kharia. “De familie was ten einde raad. Ik zag dit als kans om mijn christelijke vrienden om hulp te vragen.” De vrienden bidden voor de vader van Kharia. Op dat moment zien ze een groot wonder voor hun ogen gebeuren: de hindoepriester wordt door Jezus genezen! Ds. Kharia: “Toen wist ik het zeker en ik besloot om Jezus te volgen. Niet lang daarna nam mijn vader dezelfde beslissing.”

God volgen

Sinds zijn bekering wil ds. Kharia niets liever dan Jezus volgen. “Ik wilde meer doen voor God en kreeg de gelegenheid om een theologische studie te volgen. Daarvoor kreeg ik van India Mission | Verre Naasten een studiebeurs.” Inmiddels is ds. Kharia afgestudeerd aan de Presbyterian Theological Seminary (PTS) en is voorganger van drie kerken in Duars, India. Dit zijn voornamelijk nieuwe kerken in de tea gardens, waar ook Stichting Pharus een kerkbouwproject heeft.

Vrijheid dankzij het evangelie

Met trots vertelt ds. Kharia: “En ik heb ook nog eens Engels geleerd, wat heel bijzonder is in India. Vanwege mijn lage komaf is het niet vanzelfsprekend dat je Engels leert. Het lot van de kaste waarin je geboren bent, bepaalt dit namelijk. Maar door de kracht van het evangelie ben ik vrijgemaakt van dit oude denkpatroon. Niet langer beslist ‘het lot’ over mij, maar Jezus. Wie door de Zoon is vrijgemaakt, is waarlijk vrij!”

« Terug naar India Mission | Verre Naasten