MENU

Gastcolleges aan het Theologisch Seminarie in Letland

Het is het beleid van Verre Naasten om contacten tussen kerkleiders uit verschillende landen te stimuleren. Dat helpt om de blik te verbreden en het is goed om af en toe externe input te hebben. Verre Naasten ondersteunt dit soort uitwisseling, bijvoorbeeld door de Internationale Conferentie, maar ook door op verzoek gastcolleges te verzorgen, wanneer dit past in het curriculum van een seminarie.

Professor Barend Kamphuis is zo’n gastdocent geweest. Hij is een gepensioneerde professor aan de Theologische Universiteit in Kampen (Nederland) en heeft verschillende bezoeken gebracht aan het Baltic Reformed Theological Seminary in Riga (Letland). In dit interview leest u over zijn ervaringen.

Hoe vaak bent u in Letland geweest?

Ik ben er geweest in 2014, 2017 en 2022. Ik gaf les in christologie en pneumatologie (de studie van de Heilige Geest) voor studenten van het seminarie en soms ook voor andere kerkleden die geïnteresseerd waren.

Was er tijdens de pandemie ook contact?

Omdat het onmogelijk was om naar Letland te gaan, heb ik in 2020 en 2021 online colleges gegeven. Eigenlijk bleek dit een zegen, want op deze manier konden ook andere mensen uit het buitenland meedoen. Er waren online luisteraars uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Dit was een ontroerende ervaring, omdat we weten dat deze landen niet altijd politieke vrienden zijn, maar we konden elkaar herkennen als broeders en zusters in Christus. Het woord van God ging niet in lockdown!

Hoe zagen uw dagen in Riga eruit?

In de ochtenden had ik vrije tijd, en maakte meestal met Zwanet, mijn vrouw, een wandeling door de stad of bezocht een museum. In de middag bereidde ik mijn lessen voor.

Omdat de meeste studenten overdag werken, werden alle colleges ’s avonds en op zaterdag gegeven. Het was soms best vermoeiend voor studenten om colleges te volgen na een lange dag werken, maar ze waren erg gemotiveerd en enthousiast. Op zondag preekte ik in 2 verschillende gemeenten. Ik zag veel Oekraïense vluchtelingen in Letland, ook in de kerk. Het was voor mij bijzonder om wat contact met hen te hebben.

Hoe kijkt u terug op uw bezoeken?

Het was een heel goede ervaring. Maar dit was voor mij de laatste keer, want het reizen en lesgeven wordt langzamerhand steeds vermoeiender. Ik denk dat het goed is om te stoppen voordat het niet meer goed gaat. Maar ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om daar les te geven. Ik heb grote bewondering voor het werk van het Baltic Reformed Theological Seminary. Ze doen dit met een sterke overtuiging en het is inspirerend om hun geloof te zien en te zien hoe God hun werk zegent met groei.

Het contact tussen de BRTS en Verre Naasten loopt door, met andere gastdocenten.

Professor Barend Kamphuis en zijn vrouw Zwanet (links vooraan) met zijn studenten, zowel fysiek als online aanwezig.