MENU

Muzikant en evangelist starten radiostation in Dakar

Muzikant Bernard Cissa richtte samen met evangelist Jan Kievit een radiostation op in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Cissa geeft optredens waarbij hij met zijn liederen het christelijk geloof uitdraagt.

Senegal is een islamitisch land. Het is niet toegestaan het christendom al te veel te promoten. Toch is het gelukt toestemming te krijgen voor dit radiostation omdat ze zich niet als evangelisatieproject profileren. Cissa en Kievit hebben West-Afrika Mission | Verre Naasten om ondersteuning gevraagd. Met deze steun hebben ze een zaal in de studio omgebouwd tot presentatiekamer en een regiekamer gemaakt.

“De ontwikkelingen zijn stormachtig doorgegaan”, vertelt Jan Kievit. “Sinds de steun van West-Afrika Mission | Verre Naasten is gekomen, hebben we een zaal in de studio helemaal omgebouwd naar presentatiekamer. Daarnaast is nu ook een regie cabine die functioneel is. We zijn begonnen met de voorbereiding voor internet-uitzendingen. Deze web-tv-radio is belangrijk om aan de overheid te laten zien dat we serieus zijn in onze ambities om een radiostation te beginnen. Het is ook een eerste stap om luisteraars te bereiken.”

Kabeltelevisie

Kievit vertelt dat Cissa en hij het advies kregen om contact op te nemen met de kabeltelevisie van Senegal. “Met de huidige toestemming van de minister mogen onze programma’s namelijk al via de kabeltelevisie uitgezonden worden. Dit kabelnetwerk is in Dakar en de voorsteden de goedkoopste. Het is daarom een goed bekeken optie voor televisie. Deze gesprekken bleken een sneeuwbaleffect te hebben op de mogelijkheden om niet alleen op internet uit te zenden, maar ook via de televisie.”

God opent deuren

De ontwikkelingen gaan door. “Inmiddels hebben we vergaande gesprekken met de overheid om gratis opgenomen te worden in het satelliet-aanbod. Canal+ Senegal heeft ons dossier al goedgekeurd en wacht op bevestiging vanuit Frankrijk. We zijn daarnaast ook in gesprek met Orange TV en TNT. Het vraagt heel veel meetings, papierwerk en gebed.”

Kievit ziet Gods hand in de ontwikkelingen. “We ervaren dat de Heer een deur opent die we zelf niet zagen aankomen. Met het werk dat gericht was op uitzenden via de radio, kunnen we nu al nationaal televisie gaan uitzenden. Radio is uiteraard nog steeds onderdeel van de visie. We verwachten nog steeds de definitieve toewijzing van een FM frequentie. Sinds kort zijn Cissa en Kievit al te zien op ASTV in Amerika. Naar deze satelliet kijken veel mensen uit Senegal die in de diaspora leven.