Jan Moorlag: ‘Het is een groot voorrecht dat we onderwijs kunnen ontvangen’

Binnenplaats in Delft, waar we in 2017 overnachtten

Ook deze zomer is er weer The Ride on Education: een achtdaagse fietstocht om sponsorgeld in te zamelen voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Dit jaar fietsen de deelnemers naar de Duitse stad Trier. Tien deelnemers fietsen voor het Zuid-Afrikaanse studiebeurzenfonds Thusano, een project van Verre Naasten. In aanloop naar het startschot op zaterdagochtend 21 juli stellen we een aantal van hen voor. Vandaag: Jan Moorlag uit Vledderveen.

Tuinieren en fietsen
Eén van de deelnemers van The Ride on Education 2018 is Jan Moorlag. Hij is kerkelijk verbonden met de Gereformeerde Kerk Mussel en werkt dagelijks in Hoogezand. In zijn vrije tijd tuiniert en fietst hij graag samen met zijn partner. Jan kwam in aanraking met The Ride via het blad Naast. Hij werd vooral geïnspireerd door het fietsen en lekker bezig zijn met zichzelf en de natuur.

Ons tentenkamp, onderweg naar Brussel (2017)

Derde editie
Het is het derde jaar dat Jan meedoet en zich zo inzet voor beter onderwijs. Net als de andere deelnemers hoopt hij natuurlijk weer zoveel mogelijk geld op te halen. Dit doet hij door zijn kennissen en de kerkelijke gemeente goed te informeren over het doel waarvoor zich inzet: het Zuid-Afrikaanse studiefonds Thusano. Door ze in te laten zien waarvoor hij fietst, hoopt hij hen over te halen om te doneren. ‘Ik vind het een groot voorrecht dat wij hier in Nederland onderwijs kunnen ontvangen en alle vrijheid hebben om keuzes te maken,’ vertelt Jan, ‘en ik hoop dat dit in de toekomst in andere landen ook zo zal zijn. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij.’

Genieten
Veel tips voor medefietsers heeft Jan niet. Hij raadt ze aan om te zorgen dat ze hun spullen goed voor elkaar hebben en om bovenal te genieten van wat deze tocht te bieden zal hebben. Of hij veel verwachtingen heeft van de tocht naar Trier? ‘Laat ik hierover heel kort zijn: ik ga naar Trier en van daaruit zie ik wel verder’.

Meer weten over The Ride on Education: www.therideoneducation.nl. De fietsers van Verre Naasten sponsoren? Check: https://www.mijnmission.nl/project/the-ride-on-education-2018