Jubileumlied ‘De kerk van God’

 

Onderaan dit artikel kunt u de tekst en bijbehorende bladmuziek downloaden.

Jubileum
In het kader van ons 40-jarig jubileum (2018) vroegen we ds. Robert Roth en Adriaan Koops een toepasselijk kerklied te schrijven/componeren, geschikt om in kerkdiensten te zingen. Berjan Welink en band namen het lied op. Ze vertellen:

Tekstschrijver Robert Roth
‘De tekst van ‘De kerk van God’ schreef ik, nadat Verre Naasten me had gevraagd om een lied voor hun 40-jarig bestaan te schrijven. Ik heb het geschreven over drie thema’s: geloof, delen en de wereldwijde kerk.

Al biddend loop ik met zo’n opdracht rond. Dan komen er beelden bovendrijven: over bouwen, stenen, over zachtheid en tot leven komen, over de liefde van God voor zijn bruid en de bruid die verandert door Gods liefde. Als je weet waar het lied over moet gaan, gaat het soms heel snel. Maar ik wilde geen typisch VerreNaasten-bestaat-40-jaar-lied schrijven, dat daarna al snel in de kast verdwijnt. Verre Naasten is immers ook een organisatie die al jarenlang bestaat.

In mijn dagelijkse leven ben ik predikant, tegenwoordig in Hengelo. Liederen schrijven doe ik pas een paar  jaar. Wat is het is prachtig om het geleefde geloof van de gemeenschap te ondersteunen met mooie teksten. Fijn ook om te merken dat mensen zich daardoor laten inspireren!’

Componist Adriaan Koops
Robert Roth benaderde Adriaan Koops om zijn tekst op muziek te zetten. Adriaan Koops (33) is getrouwd en heeft 1 zoon en 2 dochters. Hij is muziekdocent op het Greijdanus in Hardenberg, cantor van de Bazuinkerk in Kampen, vaste begeleider van het Jongenskoor Dalfsen en organist bij verschillende kerken. Daarnaast begeleidt hij regelmatig koren op orgel en piano tijdens concerten en concertreizen. In 2007 heeft Adriaan voor zijn afstuderen het hemelvaartoratorium ‘Opgang naar de troon’ geschreven met liedteksten van Ria Borkent, daarna heeft hij nog verschillende teksten getoonzet.

‘Begin juli kreeg ik de prachtige liedtekst doorgestuurd van Robert Roth en vrijwel meteen had ik een passende melodie in mijn hoofd; vrolijk en eigentijds. Ik heb de muziek zo geschreven dat hij uitstekend uitgevoerd kan worden met alleen piano of met een band, al dan niet aangevuld met een melodie-instrument. Hoewel de melodie misschien wat lastiger is, heeft het lied een klassieke couplettenstructuur waarvan het laatste gedeelte van het derde couplet nog een keer wordt herhaald. En voor diegenen die goed naar de bladmuziek kijken, zal opvallen dat het bestaat uit 40 maten; voor elk jaar ‘Verre Naasten’ één maat.’

Berjan Welink & band
Berjan Welink staat overdag voor de klas in het basisonderwijs, maar als het even kan pakt hij zijn gitaar. Hij gaf al een single uit met zijn vrienden: Bart op drums, Hermen op de sax, Sander op de bas, Erwin op toetsen en Daan op elektrisch gitaar. In dit lied, ‘Onderweg’ geheten, roept hij op tot hulp aan vluchtelingen. Deze single leidde onder andere tot een optreden in Brussel.

Eerder speelden zij al op diverse evenementen van Verre Naasten. Het was voor Berjan dan ook een eer om het prachtige lied ‘De kerk van God’ op te mogen nemen: ‘Na een goede voorbereiding en een dag hard werken in de studio, is het resultaat daar! Nu is het aan u om te genieten van het lied, u kunt het vast al snel meezingen. De tekst is prachtig, en spreekt vertrouwen en verwachting uit. De kerk van God is van de Heer, Hij bouwt haar vastberaden! Wij mogen daar een klein steentje aan bijdragen.’

Via zijn website www.berjanwelink.nl kunt u in contact komen met Berjan. De band is in diverse samenstellingen te boeken voor diverse optredens.

Download hier onder de liedtekst en de bijbehorende bladmuziek:

Liedtekst ‘De kerk van God’

‘De kerk van God’ – Bb-instr. 40.1
‘De kerk van God’ – C-instr. 40.1
‘De kerk van God’ – Eb-instr. 40.1
‘De kerk van God’ – koorpartituur 40.1
‘De kerk van God’ – leadsheet 40.1
‘De kerk van God’ – partituur 40.1
‘De kerk van God’ – piano partituur 40.1