MENU

Leerlingen Guido zamelen ruim 27.200 euro in voor Oeganda

Afgelopen weken kwamen leerlingen van GSG Guido in Amersfoort in actie voor hun ‘verre naasten’. Tijdens de jaarlijkse Maak Meer Marathon deden ze allerlei sponsoracties, zoals taarten bakken, online schaken en een veiling organiseren. Daarmee haalden de ruim 210 eersteklassers havo/vwo maar liefst €27.200 op! Het bedrag is bestemd voor de Presbyterian Church in Oeganda, die wordt ondersteund door mission-organisatie Verre Naasten, samen met kerken uit de provincie Utrecht.

Het eindbedrag werd bekendgemaakt tijdens een feestelijke afsluiting op vrijdag 7 juni. Africa United opende de dag met swingende Afrikaanse dans en muziek. Vervolgens deden de leerlingen mee aan een hilarische Afrikaanse estafette, waarbij zij onder andere jerrycans moesten tillen, Afrikaanse kleding moesten aantrekken en houten kippen moesten overdragen. Als afsluiting was er voor iedereen een ijsje. Lisette Vossebelt, medewerker communicatie en fondsenwerving bij Verre Naasten, was bij de afsluiting aanwezig en nam de cheque met het prachtige eindbedrag in ontvangst. “Het is zo bijzonder om te zien dat leerlingen zo betrokken zijn bij hun leeftijdsgenoten in Oeganda. Geweldig om te zien dat leerlingen zich creatief en enthousiast inzetten. Wat een geweldig bedrag wisten de leerlingen op te halen! Ze zijn echt in beweging gekomen en dat is bijzonder om mee te maken.’’

Creatieve acties

Maandag 8 april was de kick-off van deze Guido-actie. Een aantal leerlingen uit hogere klassen die de kerk Oeganda eerder bezochten, gingen de eersteklassers bij langs om over Oeganda, de kerk en het schoolproject te vertellen waarvoor de leerlingen in actie komen. Gelijk de eerste dag werd er al ruim € 1.500 opgehaald. Dit gebeurde via allerlei sportieve, creatieve en culinaire acties die de leerlingen zelf bedachten. Lisette: “Het lijkt wel of de leerlingen elk jaar creatiever worden om geld op te halen. Mooi om te zien hoe de jongeren hun talenten inzetten en hiermee geld inzamelen om de kerk in Oeganda te ondersteunen.” Een van de acties die er dit jaar uitsprong, was de actie van Eliza van Schuppen. Zij overnachtte een week lang zonder laptop en telefoon in een tentje en wist hiermee € 2.250 op te halen! Een andere creatief idee kwam van Emmely Smit. Zij ontwierp notitieboekje en weekplanners in vrolijk printjes en liet ze bedrukken. En Alieke, Lieke, Lisanne, Estelle en Julia wandelden van Nijkerk naar hun school in Amersfoort. Een sportieve prestatie!

Met de opbrengst van alle originele en creatieve acties, kunnen de PCU-kerken in Oeganda ondersteund worden bij hun mission-werk. Zo kan er bijvoorbeeld een school gebouwd worden, zodat de leerlingen geen les meer hoeven te krijgen in het kerkgebouw. Verder organiseert de PCU jeugdkampen, geven ze lifeskills trainingen en kunnen vrouwen een kleine onderneming starten.