Lesmarathon Gomarus Groningen levert ruim 8.000 euro op voor India

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 juni sloegen ruim 130 brugklassers van het Gomarus College in Groningen (Vondelpad 3) een nachtje over voor het goede doel. Tijdens een twaalf uur durende lesmarathon zamelden ze daarmee sponsorgeld in voor de kansarme Malto-stam in het noorden van India. Met het opgehaalde bedrag van 8.036 euro kan er gewerkt worden aan minder ziektes en meer voedsel voor de Malto-stam.

Ondernemerschap en creativiteit

De afgelopen maanden hebben de brugklassen zich goed voorbereid op deze actie-marathon. Al in februari kozen de leerlingen het Indiase sponsor-project uit vier projectvoorstellen van Verre Naasten. Vervolgens hebben de klassen zelfstandig nagedacht over mogelijke manieren om fondsen te werven. Uiteindelijk is daar het idee van een 12-uurs-lesmarathon uitgerold, die vervolgens door de leerlingen zelf is georganiseerd is. Een mooie manier van onderwijs om allerlei vaardigheden te ontwikkelen, zoals ondernemerschap, samenwerken en creativiteit.

Zelfgeorganiseerde lesmarathon

De zelfgeorganiseerde lesmarathon startte donderdagavond 16 juni om 7 uur. Vakdocenten en schoolleider gaven gedurende de nacht steeds lessen van één uur, zoals stop-motion-video’s maken, dansen, Engels en aardrijkskunde. Een docent die binnenkort in het huwelijksbootje stapt, liet de leerlingen mooie versieringen voor het bruiloftsfeest knutselen. Vrijdag werd de lesmarathon om 7 uur ’s ochtends afgesloten met een gezamenlijk ontbijt, waarna de leerlingen moe maar voldaan naar huis mochten. Ook werd het prachtige eindbedrag bekendgemaakt: 8.036 euro voor de Malt-stam in India.

Malto-stam

De Malto’s zijn een kleine stam in India, verdeeld over zo’n 20 dorpen in het noorden van India. EHA, een christelijke, Indiase koepelorganisatie van zo’n 20 ziekenhuizen en partner-organisatie van Verre Naasten, werkt met veel geduld én doorzettingsvermogen aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de kansarme Malto’s. Belangrijk is daarbij het trainen van de Malto-bevolking, bijvoorbeeld in landbouwtechnieken, samenwerken met de lokale overheid en het opstarten van miniondernemingen.