Deel het vuur van Pinksteren!
Maikel Erkens

Maikel Erkens

Begeleidt een missionair sportproject in de Rotterdamse wijk Beverwaard

In de Rotterdamse wijk Beverwaard bevindt zich de jonge, laagdrempelige kerkgemeente Meer dan Beverwaard. De kerk richt zich op de bewoners van de buurt: mensen uit allerlei culturen, maar ook op een asielzoekerscentrum. Een ander project van de gemeente is het bereiken van (met name jonge) mensen via sportieve activiteiten. Verre Naasten ondersteunt het mooie werk dat in Beverwaard gebeurt.

‘Met een glimlach en een bal een hoop vreugde brengen!’

“Wat ik hoop? Dat dit een plek is in de Rotterdamse wijk Beverwaard waar jongeren graag komen en zichzelf kunnen zijn. Om gezellig een potje te voetballen en te basketballen, maar ook dat het een plek is waar ze liefde ervaren en gezien worden. En dat wij daarmee iets van Gods liefde laten zien”, vertelt Maikel Erkens (25). Hij begeleidt een sportproject van kerkgemeente Meer dan Beverwaard en het Leger des Heils.

Op zoek naar God

“Toen ik zelf een jaar of 16 was, ging ik naar een sportactiviteit van Athletes in Action. Het viel me op dat de mensen die ik daar ontmoette heel anders waren dan de jongens die ik normaal tegenkwam op het voetbalveld. Ze toonden interesse in wie ik was en waar ik vandaan kwam. En zeiden dat ze het leuk vonden dat ik er was. Dat raakte me, ik zag Jezus’ liefde in hen. Daardoor ging ik op zoek naar God en kwam ik tot geloof. Mijn verlangen groeide om Jezus’ liefde te delen. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Youth for Christ. Daar begeleidde ik een aantal avonden in de week sportactiviteiten in verschillende wijken. Met een glimlach en een bal kun je een hoop vreugde en liefde brengen. En is dat niet waar ieder mens naar op zoek is; liefde en bevestiging?

Behoefte van de wijk

Ik ben geen jongerenwerker in de Beverwaard. Maar ik kreeg het verlangen om ook hier zoiets op te starten. Uiteraard moest het wel aansluiten bij de behoefte van de wijk, dus als er niemand kwam opdagen, waren ook snel weer gestopt. Maar ik zag zoveel jongeren op straat. En ook degenen die naar het Buurtsteunpunt kwamen, hadden interesse. Dus zijn we afgelopen november maar gewoon begonnen, met 2 vrijwilligers, een groepje van 10 jongeren en 1 lamp. Nu bestaat het sportteam van vrijwilligers uit 11 mensen en komen er op een avond soms wel 90 jongeren. Elke donderdagavond zijn we er, op een vaste plek in de wijk. Wie zin heeft, kan mee doen. De groep is heel divers, er komen jongeren uit het asielzoekerscentrum en van allerlei verschillende nationaliteiten en leeftijden. Dit project is een samenwerking tussen het Leger des Heils en kerkgemeente Meer dan Beverwaard.

Positief verschil

Tussen het sporten door, in de pauze of tijdens het wachten, proberen we een praatje te maken. Ik vind jongeren dan heel open. Volgens mij komt dat door de sfeer tijdens zo’n avond en de activiteit waar je mee bezig bent. Het gesprek gaat meestal niet meteen over God of de kerk, maar over de jongere zelf. Soms gaat het wel over het geloof, dan vraagt iemand waarom we dit doen. Een mooi voorbeeld is van een meisje die ook vaak op donderdag mee voetbalt. Zij kan heel goed voetballen, ze speelt in de eredivisie bij een bekende club. Ze vertelde dat ze vroeger altijd voetbalde op de veld waar wij deze activiteit doen, maar dat de plek zo achteruit was gegaan. Er lag veel rommel en het veld was kapot. Ze merkte echt positief verschil sinds wij begonnen zijn. En ze stelde allerlei waarom-vragen, wie was Jezus dan en waarom wilden we Zijn liefde brengen? Het was een heel bijzonder gesprek. En mooi dat het juist van dit meisje kwam, iemand die toch wel aanzien heeft op het veld doordat ze zo goed kan voetballen.

Blowen en bontkraagjes

Op deze manier deel ik mijn geloof. Het past bij mij, ik doe graag iets. Niet dat het altijd makkelijk is om contact te leggen. Ik moet denken aan wat een studiegenoot van mij vaak zei: ‘angst maakt vreemden van mensen die eigenlijk vrienden zijn.’ Angst houdt je vaak tegen om contact te leggen. Dat ervaar ik zelf ook. Toen ik afstapte op een groep typische hangjongeren – aan het blowen, bontkraagjes etc. – vond ik dat ook echt spannend. Maar je moet je niet altijd laten leiden door angst. Durf het aan, samen met God. Niet dat het altijd goed gaat, ook bij mij niet. Soms krijg ik als reactie: ‘rot op’. Prima, dan ga je weg. Maar een andere keer gaat het wel goed. Een paar van de jongens uit die ‘hanggroep’ komt nu geregeld even buurten op donderdagavond. Gewoon om een praatje te maken. Dat is toch mooi?”

Sinds vorig jaar ondersteunt Verre Naasten verschillende missionaire- en kerkplantingsprojecten ín Nederland. Daar kiezen we bewust voor, vanuit onze missie: geloof delen wereldwijd, dus óók in Nederland! Immers, ook in eigen land kennen veel mensen Jezus niet (meer) als hun Verlosser. Op dat feit willen we als Verre Naasten reageren. Bovendien is het onze overtuiging, dat het contact met zoekers, bekeerlingen en andere culturen ons én onze kerken ten positieve verandert! Wilt u bijdragen aan het belangrijke mission-werk in eigen land? Geef uw gift via de onderstaande buttons!