MENU

Malinese kerken komen in actie tegen misbruik

Geweld tegen vrouwen komt veel voor in Mali. Slachtoffers willen hun stem verheffen tegen dit onrecht en komen in actie. Met financiële hulp van West-Afrika Mission | Verre Naasten zijn ze een actie gestart die ‘Kerken Tegen Misbruik’ heet. Ze geven voorlichting over huiselijk geweld, seksuele intimidatie en gezondheid van vrouwen.

Eén van hen is de 46-jarige Marie die samen met een team van Malinese kerkelijke leiders een programma startte waarmee zij christelijke vrouwen, jongeren en echtparen via kerken voorlichting geven over zaken als huiselijk geweld. Marie begeleidt ook meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en/of seksueel geweld in het algemeen. “Ik help hen bij het verwerken van hun trauma’s en het verbreken van de zwijgcultuur. Ik ben dankbaar dat ik een luisterend oor mag zijn voor hen.”

Schaamte

Zelf kwam ze al op jonge leeftijd in aanraking met geweld tegen vrouwen. “Ik groeide op in een gezin met 17 kinderen. Mijn vader had 4 vrouwen. In ons gezin was huiselijk geweld dagelijks aan de orde. Mijn moeder werd continue geslagen door mijn vader. Ik schaamde me ervoor. Het maakte me ook woedend. Ik was boos op alle mannen en nam mezelf voor nooit te gaan trouwen. Ik ben van oorsprong Nigeriaans, maar geboren in Mali. Zowel in Nigeria als Mali worden vrouwen opgevoed met waarden als uithoudingsvermogen, deugd, kuisheid en (zelf)opoffering. Ik mocht nooit mijn verdriet laten zien. Ik werd ook op zeer jonge leeftijd voorbereid op mijn rol als echtgenote. Zo kon ik op mijn negende al koken. Dat is in Mali een belangrijke taak voor een echtgenote.”

Bekering

“Op school werd soms gesproken over vrouwen- en kinderrechten. Zodra het daarover ging, voelde ik allerlei emoties. Het sterkte mijn verlangen om mijzelf volledig in te zetten voor de meisjes en vrouwen van ons land. Ondertussen zocht mijn moeder wanhopig naar een man voor mij: het maakte haar niet uit of hij goed of betrouwbaar was. Als ik er maar één had. Zelfs voodoo en talismannen werden ervoor ingezet.” Toen Marie op haar 28e nog niet getrouwd was, voelde ze intense afkeuring van de mensen om haar heen. “Ik raakte steeds meer ontzet door de manier waarop ik en de vrouwen om mij heen werden behandeld. Polygamie, huiselijk geweld… Dit was niet het leven dat ik wilde. Ik kwam in opstand en nam daarbij ook afscheid van de islam. Ik kon niet geloven in een religie die geweld tegen vrouwen goedkeurt. In de jaren erna ging ik studeren en kwam ik in aanraking met het christelijk geloof. Op mijn 24e kwam ik tot bekering en vroeg ik Jezus in mijn leven. “

World Renew

“Ik had hoge verwachtingen van christenen en was geschokt toen bleek dat ook in christelijke gezinnen veel huiselijk geweld voorkwam. Gelukkig heeft deze ontdekking er niet toe geleid dat ik afscheid nam van het christelijk geloof. Ik geloof namelijk dat wanneer je werkelijk wedergeboren bent in Christus Hij je van binnenuit verandert! Daarom is het zo belangrijk dat mensen Christus echt leren kennen. Al deze ervaringen sterkten mij in mijn verlangen om van betekenis te zijn voor de meisjes en vrouwen in mijn land. Ik ging werken bij de organisatie World Renew. In 2011 startte ik samen met een team van Malinese kerkelijke leiders een programma waarmee we christelijke jongeren, vrouwen en echtparen via kerken voorlichting geven over zaken als seksuele intimidatie, huiselijk geweld en gezondheid van vrouwen. Slachtoffers van seksueel en/of huiselijk geweld help ik bij het verwerken van hun trauma’s en het doorbreken van de zwijgcultuur.”

Training

In Mali is onlangs een  cursus gegeven door 48 mensen. Onder hen waren 29 dominees uit 27 verschillende kerken en 17 domineesvrouwen. Verre Naasten is bij de financiering van deze trainingen betrokken. Tijdens de trainingsdagen werden diverse thema’s behandeld zoals christelijk rentmeesterschap. Het doel van dit onderwijs was om de voorgangers en hun vrouwen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid  in de zorg voor de schapen die God hen heeft toevertrouwd.

Vragen die aan bod kwamen, waren bijvoorbeeld: moeten we onze woede tonen of laten gaan? Hoe kunnen we voorkomen dat woede omslaat in geweld? Het belang van luisteren werd tijdens de training vaak onderstreept. Hoe kunnen we dominees en hun vrouwen helpen om effectief te luisteren? Hoe kunnen we conflicten voorkomen en begrijpen? De bijbel werd opengeslagen en de deelnemers lazen bijvoorbeeld Galaten 5 vers 13 tot 15 over het dienen van elkaar in liefde.

World Renew gaf dit jaar ook ondernemerstrainingen en een microkrediet aan kwetsbare vrouwen, wezen en gehandicapten. Zo konden ze onder andere met financiële steun van West-Afrika Mission | Verre Naasten een eigen bedrijf oprichten in bijvoorbeeld het verkopen van specerijen. Hiermee kunnen ze aan een nieuwe toekomst werken.