Marnix: ‘Denk dan aan de mensen voor wie je dit doet’

Ook deze zomer is er weer The Ride on Education: een achtdaagse fietstocht om sponsorgeld in te zamelen voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Dit jaar fietsen de deelnemers naar de Duitse stad Trier. Tien deelnemers fietsen voor het Zuid-Afrikaanse studiebeurzenfonds Thusano, een project van Verre Naasten. In aanloop naar het startschot op zaterdagochtend 21 juli stellen we een aantal van hen voor. Vandaag: Marnix Schenkel (18) uit Assen.

Familietrekje
Marnix (18 jaar) woont samen met zijn ouders in Assen en volgt in Groningen de opleiding technicus engineering. Het fietsen zit in de familie: zijn opa en oom (Hugo en Tom Waalewijn) doen al sinds het begin mee aan The Ride on Education en opa zit daarnaast ook in het bestuur. Zijn vader (Arie Schenkel), rijdt al vanaf de eerste tocht de bezemwagen en is verzorger. ‘Na aanbeveling van mijn opa heb ik in 2016 voor het eerst meegedaan,’ vertelt Marnix.

Doneren: een plezier voor velen
Marnix vindt het in zijn eigen leven niet meer dan vanzelfsprekend dat hij iedere dag gewoon naar school kan. Hij vindt het dan ook erg jammer om te zien dat dit in veel landen niet het geval is. Mensen die doneren doen hem een plezier, maar aldus Marnix hebben vooral de jongeren in Zuid-Afrika hier veel belang bij.

Social media
De reden voor Marnix om voor Verre Naasten te fietsen is dat de rest van zijn familie hier ook voor fietst en dat hij al veel over de organisatie weet, aangezien hij christelijk is opgevoed. Buiten dat vindt hij Verre Naasten ook gewoon een heel mooi doel. Omdat hij dit jaar in de kerk helaas niet kon collecteren, had Marnix niet echt een verwachting van het bedrag dat hij zou gaan ophalen en verwachtte hij vooral niet dat het extreem hoog zou zijn. ‘Maar nadat ik de kracht van sociale media heb ontdekt, heb ik toch nog veel geld op kunnen halen,’ deelt Marnix mee. Hij zit nu op zo’n 400 euro en hoopt nog richting de 500 euro te kunnen gaan. Daarmee is zijn minimum al wel gehaald, maar meer is natuurlijk altijd fijn.

Zware inspanning voor geld
Marnix vindt het heel mooi om door middel van zware inspanning geld op te halen voor degenen die het nodig hebben. Op 21 juli zal zijn tweede Ride on Education van start gaan. Hij vindt kamperen sowieso al leuk en in combinatie met fietsen heeft Marnix het nog meer naar zijn zin. ‘Als ik hiermee dan ook nog geld kan ophalen, is het helemaal mooi.’ Hij raadt medefietsers dan ook aan om altijd te blijven lachen en te genieten en te denken aan de mensen voor wie ze dit doen, wanneer het even tegenzit.

Marnix verwacht dat TRoE 2018 een mooie en gezellige fietstocht zal worden. Hij vindt de routes wel aan de korte kant, maar zal op een paar dagen zijn eigen route rijden om er ook voor hem echt een zware tocht van te maken.

Meer weten over The Ride on Education: www.therideoneducation.nl.

Marnix sponsoren? Check: www.mijnmission.nl/actie/marnix-schenkel