‘Mijn zoon had alle spijkers al verwijderd…’

Door een ongelukkige val van het dak, brak de 65-jarige Soedanese vrachtwagenchauffeur Kartabo Omar, zijn schouder. Die gebeurtenis zette zijn leven op z’n kop: hij kon niet meer werken en geld voor een operatie was er niet. Hij belandde daarop in Egypte, waar hij in aanraking kwam met het medische noodhulpfonds van de lokale kerk.

“Een paar maanden geleden was ik bezig met de verbouwing van mijn huis. Het dak moest gerepareerd worden en dat  leek mij een mooi klusje voor die betreffende middag. Helaas voor mij had mijn zoon de spijkers van de dakplaten al verwijderd; ik gleed van het dak af en brak mijn schouder. Ik moest dringend geopereerd worden, al was het maar omdat ik mijn werk als chauffeur niet kan doen met een gebroken schouder. Helaas is zo’n operatie in Soedan onbetaalbaar. Op advies van mijn familie ging ik naar Egypte. Daar bleek de operatie echter hetzelfde te kosten als in Soedan. Dat kon ik niet betalen, dus ik besloot om dan maar naar huis te gaan. Via-via kwam ik echter in contact met de geweldige mensen van het medisch Noodhulp-fonds. Niet alleen betaalden zij mijn operatie, ook namen zij alle andere medische kosten voor rekening, zoals de doktersbezoeken en mijn vervoer. De operatie is inmiddels geslaagd en ik ben zó blij met mijn herstellende schouder. Binnenkort kan ik weer aan het werk als waterchauffeur voor het ziekenhuis, waar ik ook erg dankbaar voor ben. Over drie maanden doet de dokter nog een routine follow-up, maar ik verwacht dat ik tegen die tijd weer helemaal hersteld ben.”

Sinds eind 2014 steunt Verre Naasten het werk voor Soedanese vluchtelingen in Egypte. De Church of St Michael and All Angels (SMAA) in Caïro zet zich in voor deze vluchtelingen.