MENU

Nieuwe Naast over kerk en slavernij

Dit keer op de cover van Naast geen foto. Je ziet silhouetten van vrouw en man, zwart en wit. Maar ook zuster en broeder. In het midden overlappen de silhouetten. De overlapping is geïnspireerd door glas in lood ramen; een link naar kerken en hun rol in het slavernijverleden. Het thema van de nieuwste Naast is kerk en slavernij.

1873 – 2023. Een periode van 150 jaar. Zo vreselijk lang geleden is het niet dat slavernij werd afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden. Voor de Surinaamse oud-politicus en theoloog Carl Breeveld betekent het dat hij zijn voorouders tot vier à vijf generaties terug kan herleiden. Maar verder niet, omdat mensen toen een nummer kregen. “Kijk naar de naamsveranderingen die zijn doorgevoerd. Dat ik Carl Breeveld heet, slaat nergens op. Onze echte namen zijn er niet meer en een deel van onze cultuur is weggeslagen”, vertelt hij in een gesprek met Nederlands oud-politicus en historicus Arie Slob in deze Naast. Een bijzonder tweegesprek over verleden, heden en toekomst.

“Het slavernijverleden is de kerken niet voorbijgegaan”

Verder in deze editie een bijdrage van prof. dr. George Harinck (‘wat heeft de kerk met slavernij te maken?’), een interview met zangeres Pearl Jozefzoon (‘onbewust scan ik mensen op kleur’) en een beeldverhaal waarin we op zoek gaan naar sporen van het slavernijverleden op Curaçao. Naast hoopt met deze uitgave bij te dragen aan bewustwording van dit stuk geschiedenis en de doorwerking ervan anno nu. Zoals dominee Maarten Boersema van de kernredactie in het voorwoord schrijft: “Het slavernijverleden is de kerken immers niet voorbijgegaan en ook wij staan op de schouders van onze voorouders. Hopelijk biedt dit nummer aanknopingspunten om er in de gemeenschap van de kerk over door te denken en door te spreken. Want al belijden we geregeld met de mond dat we allemaal afstammen van Adam en Eva; in de praktijk blijken we wel degelijk onderscheid te maken.”

Online of in jouw kerk

Naast #1 ligt vanaf zondag 26 februari in de kerk. Mis ‘m niet! Je kunt Naast natuurlijk ook online lezen. 

> Lees Naast online

Gratis exemplaar

Heb je Naast niet gezien in de kerk? Vraag een gratis exemplaar aan. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@verrenaasten.nl of te bellen naar 038-427 04 10.