Nieuwe schoolspullen voor 200 kinderen na overstroming

Je huis, je dorp en je akker (en dus je oogst) weggespoeld zien worden door zware regen en overstromingen. Het overkwam zo’n 74.000 mensen in het noorden van Sri Lanka eind 2018. Ook kinderen hadden te lijden onder de grote hoeveelheden water. Hun schoolspullen en -kleding spoelden weg, of werden onbruikbaar. Dat was merkbaar toen de scholen in januari weer van start gingen. Veel kinderen kwamen zonder schooluniform, pennen en schriften naar school, of bleven thuis. Gelukkig kon hulpverleningsorganisatie Leads, met steun vanuit Verre Naasten, back-to-school-pakket uitdelen aan 200 kinderen!

Financiële uitdaging

Dankzij de pakketten beschikken de kinderen weer over belangrijke schoolspullen: schriften, potloden, kleurpotloden enz. Maar ook een lunchdoos en waterflesje. Verder deelde Leads bonnen uit waarmee ouders in lokale winkels onderkleding voor hun kind konden halen. In Sri Lanka zorgt de overheid voor het beschikbaar stellen van schooluniformen. De ouders op hun beurt zijn verantwoordelijk voor het aanschaffen van de verdere schoolspullen. Dat is voor veel ouders een financiële uitdaging. Laat staan dat je alle schoolspullen aangeschaft hebt en dan alles weggespoeld ziet worden bij een overstroming…

Onder water

Halverwege november 2018 brak in het noorden van Sri Lanka het moessonseizoen aan: een periode waarin veel regen kan vallen. De vele regenval én de sterke wind die opstak, zorgden al snel voor overstromingen. Richting december werden de buien bovendien steeds zwaarder. Geen dam of stuwmeer kon het vele water aan. Hele dorpen kwamen onder water te staan. Een zware klap voor veel mensen in deze arme regio.

Chaos enorm

De dertienjarige Vinodh had vakantie toen het water zijn dorp overspoelde. Hij vertelt: “Eerst realiseerde ik mij niet wat er aan de hand was. Mijn eerste gedachte was om in het water te gaan spelen. Maar toen ik mijn moeder en zus zag, bezig om te redden wat er te redden viel, besefte ik welk gevaar we liepen.” Vinodh en zijn gezin moesten bij anderen intrekken, in een hoger gelegen gebied. Drie dagen later konden ze terug naar huis, waar de chaos enorm was. Van hun inboedel was weinig over.

Schoolspullen

Vinodh: “Ook mijn schoolkleding, -schoenen, -boeken en -tas waren allemaal weggespoeld of beschadigd. Dat maakte mij erg verdrietig. Ik had zo uitgezien naar het nieuwe schooljaar, in een nieuwe klas. En nu vroeg ik mij ineens af of ik wel naar school zou kunnen, zonder schoolspullen. Gelukkig gaf Leads mij nieuwe boeken en een nieuwe tas!” Dankzij de schoolspullen van Leads kan Vinodh zijn droom weer najagen: “Computeringenieur worden!”, zegt hij met twinkelende ogen. “Hoewel we thuis geen computer hebben, grijp ik op school iedere kans om op de computer te werken!”