Noodhulpactie voor Zuidelijk-Afrika

De tropische storm Idai heeft sinds afgelopen vrijdag een enorme ravage aangericht in een deel van Zuidelijk-Afrika. De allesverwoestende categorie 4-orkaan kwam aan land in Mozambique en trok vervolgens door naar Malawi en Zimbabwe. De cycloon ging gepaard met zware regen. In de drie landen wordt melding gemaakt van vele doden -intussen zo’n 350- en nog veel meer gewonden. Duizenden mensen zijn dakloos en op de vlucht voor het noodweer en het water. Het Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp in Mozambique. De organisatie vreest dat door het vervuilde water ziektes worden verspreid als hepatitis, acute diarree, cholera en malaria.

Noodhulp

Op verzoek van diverse lokale kerken in het getroffen gebied, is Kerkenhelpenkerken.nl een actie voor Zuidelijk-Afrika gestart. In de getroffen gebieden is -voor een groot deel- de belangrijkste oogst van het jaar verwoest. Veel maïsvelden en andere gewassen zijn weggeslagen, waardoor een voedseltekort dreigt in de drie landen. Een groot probleem, want veel mensen in Zuidelijk-Afrika leven van zelfvoorzienende landbouw. Kortom, zonder noodhulp zullen miljoenen mensen de komende maanden honger lijden. Kerkenhelpenkerken.nl is een noodhulpinitiatief waarin Verre Naasten, de CGK (Christelijke Gereformeerde Kerken) en de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) hun krachten bundelen.

Eerste hulp bieden

Via Kerkenhelpenkerken.nl willen wij slachtoffers van deze ramp financieel helpen. Partnerorganisaties ter plekke kunnen met uw steun eerste hulp bieden in de vorm van voedselpakketten, dekens en nieuw zaaizaad. Ook is hulp nodig voor het herstellen van huizen en sanitair. Met een voedselpakket ter waarde van € 20 wordt een gezin een maand lang geholpen. Zo’n pakket bevat rijst, maïs, dekens, maar ook zaad en mest zodat er weer nieuwe gewassen ingezaaid kunnen worden.

Helpt u mee? Een gift overmaken kan op de volgende manieren:

Wilt u een ondersteunende PowerPoint-presentatie, voor bij een collecte in uw kerkgemeente, dan kunt u deze hier downloaden.