Oekraïne

Vanwege werkloosheid, oorlog en armoede is de verslavings- en aidsproblematiek in Oekraïne fors. Daarbij heeft Oekraïne de twijfelachtige eer om tot de meest corrupte landen van de wereld te behoren. Gedreven door Jezus’ liefde probeert de christelijke stichting The Right Way in Rivne de levens van verslaafden op z’n kop te zetten.

The Right Way

Behandelcentrum

The Right Way is op twee vlakken actief, als het gaat om verslavingszorg. Aan de ene kant gaat dat om preventieve hulp, zoals voorlichting op scholen en aan ouders. Tegelijkertijd proberen de hulpverleners van The Right Way via therapie verslaafden ‘clean’ te krijgen. En hen te vertellen over Gods bevrijdende liefde. Daarvoor beschikt de stichting over een eigen behandelcentrum. En wordt er gebouwd aan een detox-kliniek, waar verslaafden ontgift kunnen worden, voordat verder afkicken plaatsvindt.

Maak kennis met Alexander (ex-verslaafde)

Of de aanpak van The Right Way werkt? Alexander vertelt: “Mijn verhaal lijkt een ‘gewoon’ Oekraïens drugsverhaal: ik ben een gewone jongen, geboren in een doorsnee-familie. Al jong kwam ik in aanraking met drugs. En alcohol lustte ik ook wel… Eerst gebruikte ik alleen in het weekend, maar het aantal feesten nam al snel toe. En dus ook mijn drugsgebruik. En niet voor m’n plezier, maar om pijn en doelloosheid kwijt te raken. Op een gegeven moment kon ik niet meer zonder drugs. En de bijbehorende problemen bleven niet uit: stelen, politie…

Tot zover dus een gewoon drugsverhaal, niks bijzonders hier in Oekraïne. Maar met één verschil: ik leef nog. En dat geldt niet voor veel van mijn oude vrienden. Ik weet niet waarom, maar God gaf me een nieuwe kans. M’n ouders hebben me daarin altijd gesteund, ondanks alles wat ik hen heb aangedaan. Ook m’n vriendin Katja bleef vierkant achter me staan. Toen ze ontdekte dat ik verslaafd was, is ze gaan zoeken naar hulp. Erg dapper! Nu ik het weer vertel, voel ik de schaamte weer opkomen over deze zwarte pagina in m’n leven.

Ik kon terecht bij The Right Way. Toen ik het centrum binnenstapte, ging ik er vanuit dat niemand me meer kon helpen. Maar ik had het beloofd aan m’n ouders en Katja, dus… Eigenlijk voelde ik alleen maar verzet, vooral als het over God en de Bijbel ging. Maar langzaamaan ontdooide ik. De consequente aanpak door de staf en de positieve verhalen van ex-verslaafden veranderden m’n hart. Ik begon in te zien dat God een eigen plan voor me heeft. Voor mij! Hij heeft me nooit verlaten en leidt altijd al m’n leven.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. Drie jaar zonder drugs en alcohol. Ik heb m’n studie weer opgepakt. De relatie met m’n ouders is weer goed. En… ik ben gelukkig getrouwd met Katja! Wie had dat drie jaar terug kunnen denken? God is goed!

Tegenwoordig werk ik zelf ook bij The Right Way. Ik merk dat ik daar een goede klik heb met de cliënten; ik begrijp natuurlijk goed hoe ze zich voelen. En ze vertrouwen me. Da’s echt een sleutelwoord in verslaafdenzorg: vertrouwen. Ikzelf werk nog steeds aan m’n herstel. Zowel qua drugsverslaving als in geestelijk opzicht. Samen met Katja ga ik naar de kerk. Ik ben echt dankbaar voor Gods ingrijpen: Hij bracht The Right Way op ons levenspad. Dat zette m’n wereld op z’n kop: dat heeft alles veranderd!”