MENU

Radist

RADIST

In het restaurant en de keuken van Radist is het anders dan gewoon. De koks en de bediening bestaan uit kinderen van een basisschool uit Kiev. Ze houden van lekker eten, willen graag onder de mensen zijn en dingen in de praktijk leren. In en de keuken en het restaurant benutten de kinderen hun talenten. Hier wordt gekookt en bedient voor hun toekomst. Dát motiveert.

Multifunctioneel

In de multifunctionele ruimte achter het restaurant is het ook anders dan gewoon. Een ruimte waar bibliotheek en (post)kantoor zo is ingericht dat het opgevoerde rollenspel echt lijkt voor de downkinderen die hier hun boeken komen halen en lezen, administratiezaken op een computer verwerken of leren omgaan met het internet. Ze doen zaken. Dát is leerzaam en motiveert.

Stel je eens voor dat kinderen met een verstandelijke handicap zich later zelfstandig kunnen redden, of misschien een baantje kunnen krijgen, en dat alleen omdat zij hun vaardigheden hebben ontwikkeld in een praktijk-leer omgeving. In Nederland zijn daar prachtige instellingen voor en is het speciaal onderwijs van hoge kwaliteit. In Oekraïne is dat anders!

Anders

Radist kunnen we vinden in een basisschool in Kiev. In Oekraïne is het onderwijs voor verstandelijk gehandicapten nog volop in ontwikkeling. Vele jaren werd deze doelgroep in staatstehuizen ondergebracht, vaak ‘vrijwillig-verplicht’ afgestaan door hun ouders. Het tij is inmiddels gekeerd, mede dankzij de initiatieven van zeer gemotiveerde ouders, leerkrachten, vrijwilligers en stichtingen die begaan zijn met het lot van verstandelijk gehandicapten.

 Wat maakt Radist uniek?

Radist is een ‘schooltje in een school’. Een aantal jaren geleden opgericht door initiatiefneemster Arenda Valysjenko.

RADIST 2016

 

« Terug naar Oekraïne Zending