Op de pedalen van Beilen naar Trier, voor beter onderwijs

Zaterdagochtend 21 juli stonden 29 sportievelingen in Beilen aan de start van The Ride on Education. De zesde editie van deze sponsor-fietstocht brengt de fietsers in acht dagen in de Duitse stad Trier. De fietsers laten zich sponsoren voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Voor ons Zuid-Afrikaanse Thusano-studiebeurzenprogramma fietsen 10 deelnemers mee.

Koninklijke onderscheiding
Voorafgaand aan de start waren alle deelnemers welkom in de raadzaal op het gemeentehuis van Midden-Drenthe. Daar kreeg Marijke Zaalberg, één van de fietsers, een lintje uitgereikt namens burgemeester Mieke Damsma. Marijke is oprichter, voorzitter, projectleider en vrijwilliger van de stichting Naar School in Haïti en is daarvoor benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Startschot
Na de officiële plichtplegingen schoot de burgemeester de fietsers op pad. De eerste dag ligt de meet in Hattem. Volgende week zaterdag hopen de fietsers Trier te bereiken. Het sponsorbedrag staat momenteel op 18.000 euro voor de verschillende projecten, waarvan 6.500 euro voor Verre Naasten.

Fietsen voor Thusano
‘Ik doe mee om verschillende redenen,’ vertelt Rutger van Zwieten uit Meppel, ‘allereerst vind ik fietsen leuk, ik heb al vele keren fietsvakanties gedaan. En hoewel ik een stevige hekel aan bedelen heb, vind ik deze fietstocht toch een mooi excuus om mensen geld te vragen voor een goed doel. Want als docent ben ik natuurlijk helemaal voor goed onderwijs. En dat is precies wat er gebeurt via Thusano, het project van Verre Naasten.’ Student Marnix Schenkel uit Assen vult aan: ‘Voor mij is het niet meer dan vanzelfsprekend om elke dag naar school te gaan. Het is erg jammer om te zien dat dit in veel landen niet het geval is. Vandaar dat ik graag meefiets en zo geld ophaal voor Zuid-Afrikaanse studenten.’

Fietsers volgen?
Op onze Facebook-pagina staat een uitgebreide foto-reportage van de start. Verder zullen we de komende dagen regelmatig een update doen via Facebook.

Fietsers sponsoren?
De fietsers voor Verre Naasten een duwtje in de rug geven? Sponsor ze via: www.mijnmission.nl/project/the-ride-on-education-2018.