MENU

Letland

In Riga geeft Groningen Mission budgetsteun aan het theologische seminarie (BRTS) en maakt het mogelijk dat gastdocenten daar lessen geven. Daarnaast dragen we bij aan een missionair radioproject. In het verleden werd ook bijgedragen aan een missionaire kickboksworkshop en ontwikkeling van Lets kindermateriaal.

In coronatijd kon het onderwijs doorgaan, maar moest online gegeven worden. Omdat de lessen simultaan worden vertaald (in het Lets en in het Russisch) leverde dat onverwachts een toeloop van studenten uit Rusland op.

Geschiedenis

Letland is getekend door perioden van bezetting. In 1940 werd de Baltische staat voor de eerste keer door de Sovjet-Unie bezet; een jaar daarna door Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog volgde een periode van veertig jaar bezetting door de Sovjet-Unie. Onder Gorbatsjov werd Letland in 1991 een zelfstandige staat.

Het land kent een grote Russische minderheid (27%). Dit zorgt regelmatig voor spanningen. De rooms-katholieke Kerk en de Lutherse Kerk zijn ongeveer even groot (350.000 leden). De Lutherse kerk kan als liberaal gekenschetst worden.

Partner Groningen Noord-West

Deze partner is gekoppeld aan de Columnakerk Groningen Noord-West. In 2021 droeg deze gemeente ruim 2000 euro extra bij voor zendapparatuur in de Reformed Bible Church in Riga door de verkoop van broden.

« Terug naar Projecten en partners
Steun christenen in Letland