MENU

SALT Alliance

De SALT Alliance (South African Learning and Transformation Alliance)  is in 2010 opgericht en is een samenwerkingsverband tussen Zuid-Afrikaanse christelijke non-profit aidsorganisaties. Zij willen van elkaar leren ‘zoutend zout’ te zijn in Zuid-Afrika, waar mensen met hiv/aids nog vaak aan de zijlijn van de maatschappij staan.

Samenwerken

De SALT Alliance werd opgericht in Johannesburg in 2010 door een groep van Zuid-Afrikaanse non-profitorganisaties. Al deze organisaties werkten op het gebied van Gezondheid en hiv/aids. Onder deze organisaties, zijn ook twee partnerorganisaties van Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten. Dit zijn Nakekela Christian Community Centre Association en Thembalethu Nkomazi. De leden kenden elkaar van eerdere initiatieven en besloten om samen te werken. In de periode van 2011 tot 2015 kregen zij ook financiële steun van de Nederlandse overheid voor hun strijd tegen hiv/aids. Daarna stopte de steun en besloten de leden om de samenwerking in stand te houden. SALT Alliance wil gebruikmaken van hun kracht als collectief van verschillende organisaties. Zo kunnen zij van elkaar leren, elkaar helpen ontwikkelen en samenwerken om hun doelen te bereiken. Zij richten zich daarbij op leiderschap en het ontwikkelen en leren van elkaar.

Ontwikkelen en leren

Het leiderschap bij de leden (de organisaties) van de alliantie ontwikkelen en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Dit zorgt voor meer leiderschap bij zowel de alliantie zelf als bij haar leden.

De SALT Alliance wil zich ontwikkelen en wil ook van elkaar leren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Community Change Agents. Community Change Agents zijn jongeren, kerkleiders en aidspatiënten die door activiteiten in hun eigen omgeving (school, kerk, gemeenschap) te doen en goede keuzes te maken, verandering brengen en een rolmodel zijn voor anderen. Zo stimuleren zij anderen om zich in te zetten voor hun omgeving.

Vaardigheden aanleren

Ook binnen het team van SALT Alliance wordt er van elkaar en met elkaar geleerd. Er vinden ontmoetingen plaats tussen leden waarbij ook een expert uit het veld aanschuift. Deze expert kan de leden ondersteunen en hen door middel van trainingen vaardigheden aanleren die zij kunnen gebruiken bij hun werk. Ook maken de leden gebruik van elkaars expertise waarbij ervaringen, problemen en successen uitgewisseld worden. Er zijn leer-sessies met groepen van de gemeenschap waar men anderen iets kan leren en men zelf weer leert van anderen.

De SALT Alliance biedt ook trainingen aan voor de leden. Ook wisselen de leden ‘best practices’ uit waardoor ze van elkaar leren.

SALT in de praktijk

De context waarin de SALT-leden werken blijft moeilijk. Een blijvende verandering in de maatschappij bereiken, blijft een enorme uitdaging. Ook zijn er veel negatieve krachten, zo zijn er bijvoorbeeld aidspatiënten die stoppen met het innemen van hun medicatie, die naar de sangoma (toverdokter) gaan of die door hun gezinsleden gedwongen worden te stoppen met hun medicatie.

In veel kerken is de stigmatisering wel verminderd, maar blijft het moeilijk om kerkleiders en gemeenten te betrekken bij de zorg voor de mens in nood in hun omgeving. Daarom richt de aanpak van de SALT Alliance zich op het versterken van gezinnen, families en (geloof)gemeenschappen in plaats van individuen. Een sterk gezin is de basis van sterke gemeenschappen en vermindert en voorkomt veel sociale-, economische- en gezondheidsproblemen. Het verbinden van kerken met jongeren en aidspatiënten én het verbinden van (rijke en arme) christenen in Zuid-Afrika is hierin belangrijk.

Betere resultaten

Samen optrekken, werken aan strategie en leren van elkaar leidde voor alle organisaties binnen de SALT Alliance tot betere resultaten in hun hulp aan aidspatiënten en krachtiger werken aan gedragsverandering door voorlichting en bewustwording, bij een open Bijbel. Verre Naasten steunt de SALT Alliance om de samenwerking te intensiveren en de organisatie te versterken. Zo kunnen wij samen met onze partners ons inzetten om het geloof wereldwijd te delen!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het werk van de SALT Alliance? Klik dan hier voor de link naar hun site en hier voor de link naar hun Facebook-pagina. Meer weten over de partners van Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten die bij de SALT Alliance zijn aangesloten? Hier vindt u de links naar Thembalethu Nkomazi en Nakekela Christian Community Centre.

 

« Terug naar Projecten en partners
Steun SALT Alliance