In het noordoosten van Zuid-Afrika, aan de grens met Mozambique en Swaziland, is de aidsorganisatie Thembalethu Nkomazi actief. Thembalethu betekent ‘onze hoop’. In dit straatarme gebied is de besmettingsgraad met hiv/aids hoog, bijna 1 op de 3 mensen heeft hiv/aids. Dankzij Thembalethu kunnen mensen die arm zijn, toch toegang krijgen tot zorg en begeleiding. Dit is echter niet gemakkelijk. Voor volwassenen en kinderen die geen identiteitspapieren hebben, is het namelijk erg lastig om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg en het onderwijs. In deze grensregio komt dit vaak voor. Er komen namelijk veel mensen uit Mozambique naar Zuid-Afrika om daar betere zorg te krijgen.
Thembalethu wil in deze uitdagende omgeving hulp bieden. Zo bieden ze home based care (thuiszorg, voedselpakketten, medicijnen en pastorale hulp) aan honderden patiënten en hun families. Hierbij bezoeken zij ook mensen om te kijken hoe het met hen gaat en kunnen zij hen ter plekke helpen. Zo verzorgen zij chronisch zieken en mensen die door hun ziekte/handicap niet in staat zijn uit bed te komen.
Ook geven ze mensen de mogelijkheid om zich te laten testen op aids. Jaarlijks maken enkele honderden mensen hier gebruik van. De thuiszorg van Thembalethu is vergelijkbaar met die van Nakekela, een partner van Verre Naasten die in een ander deel van Zuid-Afrika mensen met aids begeleidt en verzorgt.
Zakhele
Verder is Thembalethu actief in voorlichting en bewustwording over aids, met name onder jongeren. Hiervoor beschikken ze over een eigen dramateam genaamd Zakhele, dat door middel van drama, muziek en workshops jonge mensen wil onderwijzen over besmetting, risico’s en de impact van hiv/aids. Zij zorgen ervoor dat de vooroordelen over hiv/aids worden weggenomen en mensen zich bewust worden van de gevaren van de ziekte.
Change agents
Deze informatie kunnen de jongeren vervolgens verspreiden als zogenoemde ‘change agents’ (rolmodellen) in hun omgeving, waarbij zij andere jongeren voorlichting kunnen geven over hiv/aids. Thembalethu zoekt daarin ook samenwerking met lokale kerken. Bij deze change agents is ook het principe van het trainen van de trainer van toepassing. De change agent maakt andere jongeren bewust van de vooroordelen en de gevaren van hiv/aids en vervolgens gaan de jongeren deze informatie verspreiden in hun omgeving.
Het is erg lastig voor kinderen zonder identiteitspapieren om in aanmerking te komen voor zorg en onderwijs. Thembalethu begeleidt de kinderen die geen identiteitspapieren hebben. De organisatie helpt hen om identiteitspapieren te krijgen of zorgt voor de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.
Klik hier voor een impressie van een optreden van dramateam Zakhele.
Thembalethu Nkomazi is lid van de SALT Alliance, klik hier voor meer informatie over SALT alliance.