Spanje

Het land van vissersdorpen, toeristische kusten en bergketens. Het land waar rooms-katholicisme de grootste religie is en het protestantisme lange tijd werd onderdrukt.. Nog steeds vormen evangelische en protestantse kerkjes een kleine minderheid die door de Spanjaarden met wantrouwen wordt bekeken.  We stellen dit land graag aan u voor, want hier gaat Verre Naasten drie kerken steunen. Het gaat om de kerken in Madrid, Mataró en Almuñécar, die samen de Iglesias Reformadas de España (IRE) vormen.

Iglesias Reformadas de España

Commissie ‘Steun Broederschap Spanje’ van GKv Bussum-Huizen steunt IRE sinds de jaren ’60 en draagt nu enkele taken over aan Verre Naasten. Verre Naasten was daarom aanwezig op de Spaanse synode, gaf er uitleg over GKv-mission en bezocht de kerken. Maak kennis:

Madrid | Ds. José de Segovia Barrón
José de Segovia Barrón (1964) is een veelzijdig mens. De geboren Madrileen is niet alleen predikant van de gereformeerde kerk aldaar, maar is ook voorzitter van de Spaanse Evangelische Alliantie en een gewaardeerd gesprekspartner voor uiteenlopende instellingen als de pauselijke commissie voor oecumene en de kerkplantingsbeweging van Tim Keller. José is actief als journalist, zowel in tijdschriften als online. Hij blogt over levensvragen in de moderne cultuur (onder andere popmuziek en film) en het christelijk geloof. Daarnaast geeft hij les op verschillende theologische opleidingen in Spanje en Latijns Amerika.  José is getrouwd met de Nederlandse Anneke en ze hebben vier kinderen.

Mataró, vlakbij Barcelona | Ds. Berend Coster
Berend Coster, afkomstig uit Staphorst, vertrok ruim 23 jaar geleden naar Spanje, uitgezonden door de Spaans Evangelische Zending.  In een interview  vertelt hij:  ‘We moeten goed beseffen dat de Spaanse kerken zichzelf niet kunnen redden. Zij hebben de zorg en aandacht van sterkere protestantse en evangelische kerken nodig. Zeker op theologisch vlak.’ Inmiddels is Berend ruim 11 jaar werkzaam als dominee in Mataró, vlakbij Barcelona. Naast zijn werk als predikant werkt hij voor het Evangelisch Seminarie van Barcelona.

Almuñécar, vlakbij Malaga | Manuel López Franco
Twee oudere dames die samen de Bijbel bestudeerden, baden God om een kerkje in het kustdorpje Almuñécar. Hun gebed werd verhoord: er kwamen bijeenkomsten in het huis van de ene vrouw, met steeds meer bezoekers. Er ontstond een gemeente en in 2003 werd Manuel López Franco bevestigd als predikant. ‘Manolo’ zoals zijn bijnaam luidt, is een rasevangelist. Elke zaterdag staat hij met een tafel vol lectuur op de markt en bereikt daarmee een breed deel van de bevolking. Ook is hij met een aantal gemeenteleden actief op de radio. “We kiezen expres hele korte spotjes met een vriendelijke boodschap die – als het even kan – toch wat diepgang hebben. Wat we vooral uit willen stralen is dat de mensen welkom zijn in onze gemeente. Er bestaat zoveel wantrouwen”. De gemeente van Almuñécar groeit hierdoor gestaag.

Verre Naasten ondersteunt de kerken in Spanje door het betalen van de huur van een ruimte voor hun activiteiten. In die ruimte kan de kerk op zondag erediensten houden en doordeweeks diverse activiteiten organiseren. De gemeente van Almuñécar wordt daarnaast financieel geholpen bij een evangeliserend radioprogramma en het opzetten van een website.