Zendelingen VGKSA

Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten ondersteunt een flink aantal mission-projecten van de Vrye Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika (VGKSA). Dit mission-werk wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Sendingsdeputaten (SDSA). Dit deputaatschap is  de samenwerkingspartner van Zuid-Afrika Mission. De SDSA heeft onder andere als taak om de beschikbare financiële middelen, waarvan het overgrote deel uit Nederland afkomstig is via Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten, te verdelen tussen de zendende kerken in Zuid-Afrika. Deze ondersteuning van het VGKSA-zendingswerk vanuit Nederland vindt al meer dan 50 jaar plaats.

Rond Kaapstad en Pretoria zijn in de afgelopen jaren diverse zendingsgemeenten opgestart, waarvan er inmiddels drie zelfstandig zijn: Belhar (bij Kaapstad) en Mamelodi en Soshanguve-Noord (bij Pretoria).

Mission-team
Tegenwoordig werken er 10 zendelingen van de VGKSA in zendingsgemeenten rond Kaapstad en Pretoria: 7 met een eigen gemeente, 2 ondersteuners/coaches en een online zendeling. Dit mission-werk wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Sendingsdeputaten (SDSA). Dit deputaatschap is de samenwerkingspartner van Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten. De SDSA heeft onder andere als taak om de beschikbare financiële middelen, waarvan het overgrote deel van de kerken in Noord-Nederland afkomstig is, te verdelen tussen de zendende kerken in Zuid-Afrika.

Rond Pretoria en Kaapstad zijn zeven zendingsgemeenten. Om de betrokkenheid bij het mission-werk te vergroten, zijn deze gemeenten en hun zendelingen in Nederland ‘verdeeld’ over de vijf classes in Groningen en Fryslân.

Zendings- gemeente Sinds xx Zendende kerk xx Zendeling xx Sinds xx Betrokken classis in Nederland
Soshanguve XX 2003   VGK Pretoria   Ds. Thabo Matlaela   2013   Drachten
Soshanguve F4 2009   VGK Pretoria   Ds. Piet Magagula   2014   Drachten
Soshanguve WW/UU 1997   VGK Pretoria   Ds. Phineas Kgatle   2015   Leeuwarden
Akasia 2009   VGK Pretoria   Ds. Dirk-Maurits Boersma   2009   Appingedam
Nellmapius 2004   VGK Pretoria   Ds. George Mnisi   2014   Warffum
Leiden 1991   VGK Belhar   Ds. Peter Abrahams   2012   Grootegast
Wesbank 2010   VGK Bellville   Ds. Carl van Wyk   2010   Grootegast

 

Naast deze zeven zendelingen, zijn verder de volgende predikanten betrokken bij het VGKSA-zendingswerk:

  • Hannes Breytenbach: begeleiding, opleiding, training van zendelingen rond Pretoria
  • Linus van ’t Foort: begeleiding, opleiding, training zendelingen op de Kaapse Vlakte
  • Ds. Jopie van der Linden: evangelieverspreiding via internet (Reformational Study Centre); hij is daarvoor verbonden aan VGK Johannesburg