Interview Rana: bekeer je tot moslim óf we hangen je op

xxx

“Op mijn 21e kwam ik in de gevangenis terecht in mijn thuisland. Ik had over Jezus gepraat met moslims en zij bekeerden zich. Door mij… En dat is strafbaar in een islamitisch land. In de gevangenis stelden ze mij voor de keuze; of weer moslim worden, of ik zou worden opgehangen. Ik bad God om kracht tijdens de ondervraging. Dat ik geen namen zou noemen én een goede getuige van Hem mocht zijn. Hij gaf het beide. Dankzij Gods genade, met hulp van buitenaf, werd ik vrijgelaten.

Over Jezus spreken

Toen pas realiseerde ik mij hoe voorzichtig ik moest zijn. Dat ik niet zomaar meer in het openbaar over Jezus kon spreken. De mensen van de geheime politie zaten zelfs in onze kerk, te luisteren naar wat we zeiden. In 1994 ging het echt mis. Kerken moesten sluiten. Voorgangers werden ontvoerd en vermoord. Toen zijn we gevlucht naar Nederland.

In 2 Timoteüs 2: 2 staat: ‘Wat jij van mij geleerd heb, geef dat door aan andere, betrouwbare mensen.’ Dat is mijn verlangen: mensen laten groeien en helpen op eigen benen staan. Het begint met het opbouwen van vertrouwen. Omdat ik veel met vluchtelingen en statushouders werk, is dat juist het probleem. Ze moeten er eerst achter komen dat ik te vertrouwen ben. Dus begint ons contact vaak met praktische hulp, bijvoorbeeld vertaalwerk. Zo groeit het vertrouwen.

Taal en cultuur

Het helpt dat ik de taal spreek en de cultuur ken. Wanneer mensen ervoor open staan, leidt het soms tot bijbelstudie. Officieel mogen we geen bijbelstudie geven in het asielzoekerscentrum. Dus ga ik op bezoek op hun kamer. Daar lezen we dan met een klein groepje uit de Bijbel en praten hierover door.

Gods werk gaat door. Veel mensen uit mijn geboorteland, waaronder veel moslims, komen naar het westen. Wat is Gods plan? Voor westerlingen voelt dit soms aan als bedreiging. Volgens mij is het juist een kans! Nederlanders zijn missionair, altijd al geweest. Jullie bidden voor mensen in het buitenland, zenden mensen uit om het evangelie te delen wereldwijd. Nu stuurt God deze mensen naar jullie toe. Naar jullie eigen omgeving. Missionair werk hier in Nederland!

Oproep van Jezus

Als we de Bijbel goed lezen, weten we dat God een plan met ons heeft. Hij wil dat we ingaan op de oproep van Jezus: volg Mij. We zijn vaak bezig met kleine dingen en vergeten onze roeping. Het is onze taak om de boodschap door te geven!”

Rana, intercultureel missionair werker
(niet haar echte naam, uit veiligheid)

 

Dit interview staat te lezen in ons nieuwe magazine Meedoen in Gods missie, over diaconale en missionaire initiatieven  van kerken in Nederland.

Mission in Nederland

Intercultureel missionair werk in Nederland

Dat evangeliseren gevaarlijk is op veel plekken in de wereld, dat weet u. Maar in Nederland niet, toch…? Nee, niet voor de meeste lezers van dit interview, hier geboren en getogen, vrij om te doen en zeggen wat we maar willen. Maar gevluchte christenen moeten ook hier soms nog erg voorzichtig zijn. Omdat een geheime dienst óveral ogen en oren heeft en er vaak nog familie in het geboorteland is.

Toch weerhoudt dat Rana en Sarfaraz er niet van om juist in Nederland het Goede Nieuws te delen. Makkelijk is dat niet altijd, zeker niet als er ook brood op de plank moet komen. Daarom steunen we hun werk. We faciliteren trainingen voor Rana, Sarfaraz en de rest van het team van intercultureel missionair werkers. En zoeken verbinding binnen ons netwerk van Nederlandse kerken.

Via Stichting Gave ondersteunen we een team van vier intercultureel missionair werkers, die evangeliseren onder vluchtelingen in Nederland. Een gift voor dit mooie werk is van harte welkom!