Recordopbrengst India-actie door Greijdanus Meppel

Vanochtend vroeg sloten leerlingen van het Greijdanus College uit Meppel, na wekenlang actievoeren, een fantastische sponsoractie voor India af! Aan het eind van de afsluitende partynacht maakte de school vanochtend de totaalopbrengst bekend van deze Maak Meer Marathon ‘Fiets em d’r inDIA’: € 21.299,- Dit enorme bedrag zamelden de 480 Greijdanus-leerlingen in voor een landbouw- en gezondheidsproject in Noordoost-India, ondersteund door mission-organisatie Verre Naasten.

Volop acties
Om geld in te zamelen, organiseerden de leerlingen de afgelopen weken allerlei originele acties, op creatief en sportief vlak. Zo organiseerden leerlingen bijvoorbeeld een loterij en een sing-in, en verkochten ze zelfgemaakte producten, zoals vetpotjes, kruidkoeken of appeltaartjes. Nick Kooiker wist het meeste te verdienen: hij verkocht patat op de open dag van een bedrijf. En Marcel Bakker had de creatiefste actie: met zijn drone zette hij woningen en de omgeving op de foto, en haalde hiermee € 135,- op.

Partynacht
Verder stonden er tijdens de afsluitende actieweek spinningfietsen in de school: leerlingen lieten zich sponsoren voor de gefietste kilometers. In deze week fietsten alle leerlingen samen 6.861 kilometer bij elkaar! In de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 november werd de Maak Meer Marathon feestelijk afgesloten met een partynacht. Tijdens deze nacht konden leerlingen meedoen aan allerlei workshops en (sportieve) activiteiten. Zo gaf Joop Gottmers een kickboks-workshop en vertelde hij over zijn leven met God, waren er spinning-trainingen en konden leerlingen lasergamen. Na een lange nacht is ’s ochtends het fantastische eindbedrag bekendgemaakt, en de prijswinnaars bekendgemaakt: deze leerlingen maken kans op een projectbezoek aan India (in 2020). In 2019 komen er eerst leerlingen uit India het Greijdanus College in Meppel bezoeken. Ook gedurende de actieweken is er online contact geweest met Indiase scholieren.

Meer voedsel, minder ziektes
De actieopbrengst is bestemd voor een landbouw- en gezondheidsproject van lokale kerken in Noordoost-India. Eerder dit jaar bezochten twee leerlingen en een docente van het Greijdanus College dit project al. Tijdens de actieweken hebben ze hier veel over verteld. Deze arme regio wordt vaak getroffen wordt door overstromingen en aardbevingen. De lokale kerken helpen boerenfamilies met nieuwe watersystemen, betere toiletten en allerlei trainingen rond schoon drinkwater, persoonlijke hygiëne, goede voeding en een gezonde levensstijl. Ook krijgen de dorpsbewoners medicijnen en vaccinaties. Daarnaast richt het project zich op extra inkomen voor de arme boerengezinnen. Zo staan er bijvoorbeeld praktische trainingen over het verbouwen en verkopen van groente en fruit op het programma. Alle activiteiten zijn gericht op meer voedsel, meer schoolgaande kinderen en minder ziektes. Vanuit de missie ‘geloof delen wereldwijd’ ondersteunt mission-organisatie Verre Naasten dit voedsel- en gezondheidsproject vanuit Nederland.