Spanje

Hoewel veel Spanjaarden erg kritisch tegenover de RoomsKatholieke kerk staanheeft de kerk toch veel invloed en macht. De traditionele Spanjaard is dan ook katholiek. Helaas betekent dit zelden een verbondenheid met het evangelie van Jezus Christus. Evangelische en protestantse kerkjes vormen dan ook een kleine minderheid die door de Spanjaarden met wantrouwen worden bekeken.

Iglesias Reformadas de España 

De GKv steunt al tientallen jaren de Gereformeerde Kerken in Spanje. In het verleden gebeurde dit door de commissie ‘Steun Broederschap Spanje’. Inmiddels is Groningen Mission | Verre Naasten de ondersteunende partner.

De IRE-kerken worden gekenmerkt door een hartelijk verlangen om het evangelie te delen in hun eigen omgeving, ook al zijn ze klein. De predikanten besteden dan ook veel tijd en energie aan evangelisatie. Dominee José de Segovia Barrón van de gemeente in Madrid is ook actief als journalist, zowel voor tijdschriften alsook online. Hij blogt over levensvragen in de moderne cultuur (onder andere popmuziek en film) en het christelijk geloof. Daarnaast geeft hij les op verschillende theologische opleidingen in Spanje en LatijnsAmerika.

Rasevangelist

Dominee Manuel López Franco is predikant in Almuñécar, een kustplaatsje aan de Costa del Sol. Deze gemeente is door hemzelf gesticht. Inmiddels wordt vanuit deze gemeente gewerkt aan een nieuwe kerkplanting in het nabijgelegen Nerja.  Manolo’ zoals zijn bijnaam luidt, is een rasevangelist. Elke zaterdag staat hij met een tafel vol lectuur op de markt en hiermee bereikt hij een breed deel van de bevolking. Ook is hij met een aantal gemeenteleden actief op de radio. “We kiezen expres hele korte spotjes met een vriendelijke boodschap die – als het even kan – toch wat diepgang hebben. We willen vooral uitstralen dat de mensen welkom zijn in onze gemeente. Er bestaat zoveel wantrouwen”. De gemeente van Almuñécar groeit hierdoor gestaag.