Internationale Conferentie 2019 van start gegaan

We moeten af van het idee dat kerken in andere werelddelen vooral iets kunnen leren van de kerken hier, in het westen. Het is zelfs andersom. Dat zei Verre Naasten-directeur Klaas Harink bij de start van de Internationale Conferentie, in Zwolle. “Nederland seculariseert. Onderwijl hebben kerken in Afrika, Azië en Zuid-Amerika te maken met honderden, duizenden bekeerlingen. Daar kunnen wij in het westen veel van leren”, aldus Harink. Dat maakt gelijkwaardig contact tussen kerken wereldwijd in deze tijd erg belangrijk, stelt hij. “En een conferentie als deze is daarom erg waardevol.”

Van start

De deelnemers aan de Internationale Conferentie -georganiseerd door Verre Naasten, de Theologische Universiteit Kampen en hogeschool Viaa– kwamen begin deze week aan in Nederland. Op woensdagavond 8 mei was er een informeel ontmoetingsmoment, bedoeld om deelnemers alvast met elkaar te laten kennismaken. De officiële start van de conferentie vond plaats op donderdagmorgen 9 mei, in het gebouw van Viaa. Daar vindt ook het grootste deel van de conferentie plaats.

Broers en zussen

In zijn openingswoord schetste Klaas Harink hoe de gelijkwaardigheid tussen kerken wereldwijd vorm moet krijgen. “God geeft ons broers en zussen, dichtbij én ver weg. Met die broers en zussen willen we graag contact leggen en een relatie aangaan. Hoe we daarna met elkaar omgaan, lijkt op wat binnen families gebeurt. We bidden voor elkaar, bemoedigen elkaar, en als dat moet wijzen we elkaar terecht. Het hebben van een relatie betekent dat we van elkaar kunnen leren én dat we elkaar om steun kunnen vragen.” Het is belangrijk om daarin de eigen verantwoordelijkheid van partnerkerken te erkennen, benadrukt Harink. “Kortom wij sturen geen zendelingen meer naar andere landen. Wél zijn we bereid partnerkerken te steunen op allerlei manieren. Soms met geld, soms met training of advies. Maar altijd op basis van gelijkwaardigheid.”

Kerk in de samenleving

De komende twee weken gaan de conferentiedeelnemers, afkomstig van kerken in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, met elkaar nadenken over de rol van kerken in de maatschappij. Ben je als kerk een vreemde eend in de bijt, of sta je nadrukkelijk middenin de samenleving? Ook zijn er Bijbelstudies en momenten van aanbidding, via muziek en gebed. Komende dinsdag, 14 mei, gaan de buitenlandse predikanten op excursie naar Den Haag. De Internationale Conferentie is mede mogelijk gemaakt door Stichting Pharus.

Op de hoogte blijven van de Internationale Conferentie en van zoveel andere mooie projecten wereldwijd waarbij Verre Naasten betrokken is? Volg ons dan op Facebook!

 

Klik hier voor meer informatie over de Internationale Conferentie >>

Iets van de conferentie meemaken? Bezoek het slotsymposium >>