Hugo: ‘Al fietsend ontstaat mooie onderlinge verbondenheid’

Ook deze zomer is er weer The Ride on Education: een achtdaagse fietstocht om sponsorgeld in te zamelen voor onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Dit jaar fietsen de deelnemers naar de Duitse stad Trier. Tien deelnemers fietsen voor het Zuid-Afrikaanse studiebeuzenfonds Thusano, een project van Verre Naasten. In aanloop naar het startschot op zaterdagochtend 21 juli stellen we een aantal van hen voor. Vandaag: Hugo Waalewijn uit Beilen.  

Goed voor je conditie
Hugo, 70 jaar en gepensioneerd, is één van de initiatiefnemers van The Ride on Education, die in 2013 voor het eerst werd gefietst. Het is dan ook de zesde keer dat Hugo deelneemt aan deze sponsorfietstocht. Onlangs fietste Hugo alvast een deel van de route: “Trier is het einddoel dit jaar. Ik heb onlangs 370 km gefietst om een deel van de route voor te verkennen: het was weer geweldig om zo’n stuk te fietsen. Goed voor je conditie en om je hoofd ‘es even helemaal leeg te maken.”

Mooie onderlinge verbondenheid
Over The Ride on Education vertelt Hugo: “Als je een beetje redelijk kunt fietsen (gemiddeld 80 km per dag over niet al te steile trajecten), is deze fietstocht voor de meeste mensen goed te doen. Zeker met al die elektrische fietsen tegenwoordig. Mijn ervaring, en dat geldt eigenlijk voor iedereen, is dat het een hele gezellige week is. Je kunt de hele route solo fietsen, maar meestal haak je aan bij andere fietsers. De meesten kamperen onderweg, maar je kunt ook een hotel nemen, je kunt elke dag onderweg iets ‘snacken’ maar ook dagelijks uitgebreid gaan dineren. Kortom: persoonlijke vrijheid is er voor iedereen, maar het als groep voor een bepaald goed doel fietsen, leidt tot mooie onderlinge verbondenheid en goede gesprekken onderweg. Het kost je maar één week, je hebt dan een heel gezellige fietsweek én je werft een hoop geld voor onderwijs wereldwijd. Ook voor gezinnen is deze fietstocht goed te doen.”

Genieten!
Naast The Ride on Education maakt Hugo vaker lange fietstochten: “Deze foto is van 2 jaar geleden, toen ik na de fietstocht naar Goslar (in de Harz) nog voldoende energie over had om er nog 3.500 km aan te plakken. De foto is in Letland gemaakt: heuvel-op, tegenwind, grove steenslag, erg veel stof, maar: genieten!’’

Doe mee
Hugo besluit: “Je opgeven en meefietsen – is het dit jaar niet, dan maar volgend jaar – is de beste ervaring!’’

Meer weten over The Ride on Education: www.therideoneducation.nl. De fietsers van Verre Naasten sponsoren? Check: https://www.mijnmission.nl/project/the-ride-on-education-2018