‘En toen… redde LEADS ons opnieuw!’

Al vele weken ondersteunt Verre Naasten de diaconale noodhulp van een aantal van onze partnerkerken en -organisaties in allerlei landen. Zo ook in Sri Lanka, waar de hulpverleningsorganisatie LEADS onder meer voedselhulp biedt aan gezinnen die zwaar getroffen worden door de lockdown in Sri Lanka. Zoals dat van mevrouw Vasanthi. Haar gezin werkte de afgelopen 10 jaar keihard om een bestaan op te bouwen, totdat de lockdown hen in één keer weer hulpbehoevend maakte. Ze vertelt erover.

Wat inkomen verdienen

“Mijn naam is Vasanthi, ik ben 45 jaar oud en mijn man heet  Thamilchelvan. Hij is 48. We hebben drie kinderen. Mijn oudste zoons zijn dagloners en mijn jongste dochter zit op het voortgezet onderwijs. We wonen in Kilinochchi in de deelstaat Mayavanoor  in het noorden van Sri Lanka.

Nadat in 2009 de Sri Lankaanse burgeroorlog eindigde, konden we verhuizen. We woonden tijdelijk in een schuur, zonder goede voorzieningen. In  2014 kregen we een huis, in het kader van een Indiase woningbouwregeling. Mijn man ging iedere dag aan het werk als dagloner, maar dat inkomen was onvoldoende. Daarom besloten mijn twee oudere kinderen om te stoppen met hun opleiding, zodat ook zij als dagloner aan de slag konden en wat inkomen konden verdienen.

Draaiende houden

Gelukkig kwam de hulpverleningsorganisatie LEADS onze gemeenschap ondersteunen. We kregen drie geiten; ook startte ik met het maken van een soort tegels van gevlochten kokosbladeren. Met de drie geiten die we kregen, konden we doorfokken totdat we er tien hadden. Door dit alles, waren we in staat om ons gezin goed draaiende te houden.

Maar toen kwam op 20 maart van dit jaar de absolute lockdown, mét avondklok, opgelegd door de regering van Sri Lanka. Daardoor werden we plotseling weer hulpbehoevend, omdat we onze huizen niet uit mochten om te werken, of om producten te verkopen. Het was al een uitdaging om per dag drie maaltijden te kunnen maken. En toen… kwam LEADS ons opnieuw redden! Op 24th  april kregen we van de hulpverleningsorganisatie houdbaar voedsel: 15 kg rijst, 2 kg linzen, 675 ml olie, 2 blikken vis, 1 kg sprot (kleine, gedroogde vis), twee pakjes sojavlees, 1,2 kg zout, 1 kg tarwemeel, 2 kg kikkererwten, 1,5 kg  samaposha  (een voedzaam graansupplement),  500 gr kruiden, 100 gr thee en 2 kg suiker.

Tot grote steun!

Dit hadden we nooit verwacht! Het ontvangen van dit voedselpakket was voor ons een enorme zegen!  Aan dit rantsoen hadden we voldoende voor drie weken! In een tijd waarin we worstelden om ons gezin te voeden, was LEADS ons tot grote steun. En daar zijn we heel blij mee! Namens mijn familie wil ik iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Vijftig hulpbehoevende gezinnen in onze omgeving werden voorzien van houdbaar voedsel. We zijn heel dankbaar dat LEADS er was toen wij daar het minst rekening mee hielden. Nooit hadden we gedacht dat juist wij hulp zouden krijgen.”

 

Samen met de GZB en de CGK-kerken startte Verre Naasten dit voorjaar een corona-noodhulpactie, via ons gezamenlijke noodhulpplatform Kerkenhelpenkerken.nl. Wilt u deze noodhulpactie ondersteunen, of meer informatie? Klik dan hier.

Sri Lanka noodhulp