MENU

Emilie houdt van de kerk

In de stad Kolwezi, dat in het zuidoosten van DR Congo ligt, staat de kapel van de United Reformed Church in Congo (URCC). Deze kerk, die Troostkerk wordt genoemd, heeft 5oo leden. Eén van de leden is de 45-jarige Emilie Makonga Ngoy. Wat betekent deze kerk voor haar?

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF) Collectefilmpje

Voor veel mensen is een kerkgebouw meer dan een ‘stapel stenen’. Het is van groot belang voor gelovigen om een gebouw te hebben waar je samenkomt. Daarom hielp Utrecht Mission | Verre Naasten mee met de financiering van de kapel. Emilie: “Dit is een plek waar ik in contact met God kan zijn en waar ik word opgebouwd door het Woord van God.”

Ik voel de aanwezigheid van God

In het dagelijks leven ervaart Emilie dat de kerk een plek is waar ze intimiteit ervaart met God, zoals Salomo zei in 1 Koningen 8. Salomo vertelt in dit hoofdstuk dat hij een prachtig huis voor God heeft gebouwd, waar Hij voor altijd kan verblijven. Gemeentelid Fr. Guelord Kabongo Katamba voelt de aanwezigheid van God in de kapel. Hij zegt: “God is onze Immanuel. God is onder zijn volk, God is overal. Als we samenkomen in het gebouw voel ik daadwerkelijk de aanwezigheid van God.”

Gebruik van de kerkruimte

Buiten de zondagsdiensten om worden er ook andere activiteiten in het gebouw georganiseerd. Door de week zijn er verschillende activiteiten waaraan mensen deel kunnen nemen. Daarbij moet je denken aan Bijbelstudies, catechisatie, gebedsochtenden en koorrepetities. Guelord: “We zijn aan het denken over wat we nog meer in de kerk kunnen aanbieden. Het zou mooi zijn als we een opleiding kunnen ontwikkelen tot het maken van kleding.”

Heilige plek

Kun je een opleiding aanbieden in een kerk? Is de kerk dan niet een heilige plek? Volgens Guelord is het gebouw op zich niet heilig. “Wanneer christenen niet in Gods huis zijn, is het kerkgebouw gelijk aan alle andere huizen. Dat kun je ook lezen in Exodus 3, als God Mozes roept bij de brandende braamstruik. God zegt tegen Mozes dat hij niet dichterbij mag komen, omdat de grond waarop hij staat heilig is.” Zo is het volgens Guelord ook met de aanwezigheid van trouwe christenen in de kerk. Zij zorgen ervoor dat de kerk heilig is, omdat de diensten daar tot eer van God zijn.

Utrecht Mission | Verre Naasten is blij met plaatsen, zoals de Troostkerk, waar mensen bijeenkomen om God te eren! Samen delen we het geloof, dichtbij én veraf!

« Terug naar Utrecht Mission | Verre Naasten