MENU

Redding uit slavernij

Op 13-17 november 2023 organiseerde de ASDOABAC (vereniging van predikers vanuit de kerken in de Centraal-Afrikaanse Republiek) in Moloukou een conferentie voor Pygmeeën, zendelingen en geïnteresseerde gemeenteleden. Daarbij werd stilgestaan bij de noden, maar ook hoe geloof verschil kan maken in het leven van nieuwe christenen.

Kerkbladartikel (Word) Kerkbladartikel (PDF) Collectefilmpje

In de Centraal-Afrikaanse Republiek bevindt zich één van de oudste beschavingen ter wereld: de Bayaka-Pygmeeën. Sinds mensenheugenis leven zij van het verzamelen van eetbare planten en de jacht. Hun traditionele leefwijze staat al lange tijd onder druk door ontbossing en Bantu-kolonisten die zich vestigen in hun leefgebied. Het gevoel als minderwaardig te worden gezien en behandeld, is groot. Door de achtergestelde positie waarin ze zitten, komt slavernij veel voor. Gevangen in het web van afpersers die woekerrentes vragen voor hun leningen, of uitbetalen in alcohol of drugs, ontstaat er ruimte voor een gewelddadige samenleving.

7 dagen lopen

Tijdens de conferentie wordt gesproken over de noden van de mensen en hoe geloof daarin verschil kan maken. “Mensen hebben er veel voor over om naar de 7-daagse conferentie te komen”, zegt François. “Ondanks de hoge kosten namen predikanten een aantal van hun kerkleden mee. Voor sommigen betekende dit dat ze een wandeltocht van zeven dagen voor de boeg hadden!” Hij vindt het jammer dat dit tot gevolg had dat ze helaas een deel van het programma moesten missen. François: “Maar het belangrijkste was dat de gemeenteleden bemoedigd werden en nieuwe ideeën op konden doen. Dit kunnen ze thuis doorvertellen.”

Bemoediging tijdens conferentie

Bij thuiskomst is dus niet alleen de evangelist of pastor geïnspireerd, ook de gemeenteleden die op de conferentie waren, kunnen hun getuigenis delen. François: “Het is belangrijk dat gemeenteleden thuis uitdragen dat ze als geliefde en vrije kinderen  voor God mogen leven. Vrij van slavernij en zonde. Het evangelie gaat immers over redding uit slavernij van de zonde, verkeerde praktijken en andere mensen.” De belangrijkste les tijdens de conferentie is dan ook dat ze zich niet langer als slaven gedragen richting de Bantu, maar zelf meer regie gaan voeren over hun leven. Ze mogen weten dat ze waardevol zijn in Gods ogen!

« Terug naar Utrecht Mission | Verre Naasten